Angststoornis kop

PTSS

PTSS

Je kunt in je leven traumatische gebeurtenissen meemaken. Na zo’n gebeurtenis krijgt 1 op de 10 mensen last van langdurige stressklachten. Je let voortdurend op en hebt lichamelijke angstklachten. Er kan dan sprake zijn van een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Wat is een posttraumatische stress stoornis?

Een posttraumatische stress stoornis is een angststoornis met een duidelijke oorzaak in het verleden. Bijvoorbeeld een oorlogservaring, beroving, verkrachting of vliegtuigongeluk.

Behandeling PTSS

Een posttraumatische stress stoornis (PTSS) kan behandeld worden met:

  • Eye Movement Desensization Reprocessing (EMDR)

 

  • cognitieve gedragstherapie
    ​​​​​​​Dit is een behandeling waar je gaat stilstaan en nadenken over je eigen gedrag en gedachten. Je gaat via oefeningen anders denken en doen. Hierdoor worden je klachten minder. Dankzij deze behandeling en oefeningen herken je later makkelijker nieuw verkeerd gedrag en gedachten en kun je ze zelf aanpakken en veranderen.
  • medicijnen

Daarnaast is rust nemen belangrijk. Met cognitieve gedragstherapie geef je de traumatische gebeurtenis een plaats in het verleden. Daardoor verdwijnen de klachten in het hier en nu. Met EMDR wordt het trauma verwerkt. Medicatie kan een onderdeel zijn van de behandeling, maar is geen vervanging van therapie.