Angststoornis kop

Angststoornis behandeling

Angststoornis behandeling

Word je behandeld door één van de behandelaren van Antes? Dan kijken wij samen met jou hoe jouw persoonlijke situatie eruit ziet en wat jouw doelen zijn. Op basis hiervan maken voor jouw persoonlijke situatie een behandelplan.

Diagnostiek en behandeling

Angstklachten of angststoornissen worden bij ouderen vaak niet (voldoende) herkend. Dit komt omdat:

  1. de meeste angststoornissen bij ouderen al een heel leven aanwezig zijn. In de eerste helft van de 20ste eeuw waren er geen goede behandelingen beschikbaar.
  2. cliënten de angst vertalen naar lichamelijke klachten en herkennen de angst bij zichzelf niet. Het wordt ook wel (onterecht) gezien als passend bij het normale ouder worden.
  3. het klachtenpatroon van ouderen mogelijk verschilt van die bij (jong)volwassenen. Dit bemoeilijkt de herkenning.

Heb jij of heeft jouw naaste last van angstklachten of mogelijk last van een angststoornis? Neem altijd eerst contact op met je huisarts en bespreek de klachten. De huisarts kan je doorverwijzen naar de zorg van Antes.

Hulp bij angst

Antes biedt meerdere behandelmogelijkheden. De behandeling angststoornissen bij ouderen is afhankelijk van de ernst en complexiteit van bijkomende problemen die een oudere mogelijk heeft. De behandeling kan bestaan uit:

  • gesprekstherapie (met cognitieve gedragstherapie)
  • behandeling met medicijnen
  • speciale EMDR-therapie. Op deze pagina wordt in een filmpje uitgelegd hoe EMDR werkt. 
  • het volgen van cursussen

Medicatie

Het gebruik van antidepressieve medicatie kan soms noodzakelijk zijn als de angstklachten zo heftig zijn dat begeleidende en psychotherapeutische interventies niet mogelijk zijn.

Kortdurend gebruik van medicijnen zoals benzodiazepines kan een noodzakelijke ondersteuning bieden. Echter risico op slaperigheid, valpartijen en daarmee botbreuken is wel aanwezig.

Steun voor familie en vrienden

Laat je jouw partner, kinderen of andere naasten steeds dingen voor je doen omdat je te bang bent? Dan voel je je misschien opgelucht, maar voor jouw familie en vrienden kan dit emotioneel belastend zijn of veel energie en tijd kosten.