Vrouwe stien paginakop

Vaarroutes

Vaarroutes

We varen vanuit jachthavens in Rotterdam, Dordrecht, Zuidland, Sassenheim en Westknollendam. Gedurende het vaarseizoen wisselt de opstapplaats van waaruit de Vrouwe Stien vertrekt. Bij aanvang van de vaardag wordt in overleg met de schipper de route en daginvulling besproken. Hieronder lees je meer over de omgeving van de vaargebieden en de verschillende mogelijkheden.

Rotterdam

Vanuit de Jachthaven Havenmuseum gelegen aan het Haringvliet, kunnen we varen over de Maas naar de molens van Kinderdijk of in de andere richting naar de mooie stadjes Vlaardingen of Maassluis, of over de Hollandsche IJssel naar Gouda. Als je jouw vaardag vroeg genoeg begint, is een bezoek aan Botlek, de Europoort en de Maasvlaktes te overwegen.
Ook zijn er mooie natuurwandelingen te maken in Klein Profijt of door de Rhoonse Grienden, gelegen aan de Oude Maas. Langs de Oude Maas kan prima worden aangelegd voor een picknick, BBQ of om te zwemmen.

NB: De Vrouwe Stien ligt ter hoogte van nr. 52, postcode 3011 TE - toegang via hek ter hoogte van Haringvliet nr. 68.

Dordrecht

Vanuit Jachthaven Westergoot varen we door de Sliedrechtse Biesbosch en kunnen we via de Helsluis de Merwede op varen naar Werkendam en over de Nieuwe Merwede/Ottersluis weer terug naar de jachthaven. Een andere mogelijkheid is om via de Nieuwe Merwede naar het Hollands Diep te varen en via de Spieringsluis terug naar de Sliedrechtse Biesbosch en de jachthaven. Bij goed weer is het heerlijk om even te zwemmen of een heerlijke wandeltocht te maken. Vanuit Dordrecht zijn ook de molens van Kinderdijk goed bereikbaar en het eiland Tiengemeten.

De rivierentocht
Een belevenis om op een van de drukst bevaren gebieden van Nederland tussen de beroepsvaart heen te manoeuvreren met de Vrouwe Stien. Langs de vele werven die het onderhoud van deze beroepsvaart verzorgen tot aan de oude vestingstad Gorinchem. Aan de overzijde, bij Woudrichem ligt dan slot Loevestein dat vanaf het water een schitterende aanblik heeft.

De Biesboschtocht
Via de Dordtse Biesbosch komen we bij de Ottersluis. Na schutting steken we de boven Merwede over en komen we bij de Spieringsluis waar we de Biesbosch worden ingeschut. Een prachtig natuurgebied met vele kreken en grienden, planten en dieren en een rijk verleden. Een bezoek aan het Biesboschmuseum, waar het verleden weer gaat leven, of een korte wandeling door de griendbossen behoort dan tot de mogelijkheden.

Zuidland

Varen vanuit Jachthaven Blinckvliet biedt vele mogelijkheden om van een prachtig natuurgebied te genieten. Vanaf het Spui kunnen we het Haringvliet opvaren. Er zijn genoeg opties om ergens aan te meren bij een van de mooie ligplaatsen voor een wandeling in de mooie omgeving. Bezoeken aan bijvoorbeeld Hellevoetsluis, Tiengemeten en Willemstad zijn ook mogelijk.  

Sassenheim

Vanuit Jachthaven Jonkman, direct gelegen aan de Kagerplassen, zijn er tal van mogelijkheden. Sassenheim ligt in het mooiste plassengebied van Nederland en bestaat uit een groot aantal aaneengesloten plassen: Het Joppe, Warckerleede, Zweiland, Spijkerboor, de Kever, Kleipoel en het Koppel. Met daartussen de vele eilandjes, de groene weilanden en de diep gelegen polderlandschappen omgeven door dijkjes, die de landerijen droog moeten houden.  Wat bestaande bebouwing en hier en daar wat kleinschalige industrie, gericht op het watertransport.

Vanaf de Kagerplassen, waarin het goed zemmen is, is het mogelijk in zuidelijke richting varen naar Leiden via het water van De Zijl. Daarna kan de keuze gemaakt worden om naar het eindpunt van de Oude Rijn richting de Noordzee naar de haven van Katwijk aan Zee te varen.

Een andere mogelijkheid is de Oude Rijn stroomopwaarts te varen langs het dorp Hazerswoude richting Alphen a/d Rijn, de route te vervolgen om dan via Woubrugge op het Braassemermeer terecht te komen. Op het Braassemermeer is er de mogelijkheid om tegen betaling van havengeld, aan te leggen op een van de eilandjes ‘de Grote Hem’. In het vakantieseizoen zijn deze aanlegmogelijkheden beperkt door de vele recreanten met hun vaartuigen. De vaartocht kan worden afgesloten door de route te vervolgen via de Ringvaart van de Haarlemmermeer en te eindigen in de thuishaven. De tijdsduur van deze route is afhankelijk van de openingstijden van de brug, maar komt uit tussen de drie tot ruim vier uur.

De Kaag route kan worden uitgebreid door de Ringvaart van de Haarlemmermeer langs Leimuiden richting van de Westeinderplassen te varen. Het is een grote waterplas gelegen aan de plaatsen Kuddelstraat en Aalsmeer. Op deze plas zijn er ook mogelijkheden om aan een van de eilandjes aan te meren, maar ook hier kan het druk zijn in het vakantieseizoen. De duur van deze verlengde route kan tot ongeveer zes uur uitlopen.

Een andere vaartocht die we kunnen maken is door Alphen a/d Rijn heen varen via het Aarkanaal en de sluizen bij Bilderdam, door het mooiste stukje rivier van Nederland, langs Leimuiden naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer, om vervolgens de tocht met het hier bovengenoemde traject af te ronden. Deze tocht duurt zeven tot acht uur en mogelijk nog wat langer ivm met wegverkeer dat over de bruggen rijdt, waardoor deze gesloten zijn voor waterverkeer.

Westknollendam

Vanuit de Jachthaven ZZV (Zaanse Zeilvereniging) zijn boeiende tochten te maken over o.a. het Almaardermeer en over de Zaan. De charme van de Zaanstreek bestaat uit een combinatie van veenweidegebieden, typisch Zaanse houtbouw, industriële monumenten, dorpse sferen, een stadshart en de Zaan: 11 Kilometer lang is de oude veenrivier die de verschillende dorpskernen met elkaar verbindt.

Vanuit de jachthaven kunnen we makkelijk in allerlei plaatsen komen, zoals: Haarlem, IJmuiden, De Nieuwe Meer, Amstelveen of Alkmaar, Uitgeest, Akersloot, het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en ook de Schermerpolder, Purmerend en Edam. Uitgeest is één van de mooiste watersportdorpen van Kennemerland met ruim 12.000 inwoners aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Rondom het meer vind je maar liefst vijf recreatieterreinen, waar je heerlijk kunt ontspannen en zwemmen.

Ook kun je een bezoek brengen aan de Zaansche Schans of aan de beroemde Kaasmarkt van Alkmaar. De Kaasmarkt is op vrijdagen van 10.00 – 13:00 uur (april t/m september). Je dient dus zeer tijdig vanuit Westknollendam te vertrekken. Bezienswaardigheden genoeg!