Angststoornis kop

Gevolgen voor familie en naasten

Gevolgen voor familie en naasten

Als familielid of naaste van iemand met hevige angstklachten of een angststoornis heb je het  ook niet makkelijk. Het is aangrijpend te moeten aanzien wat een angststoornis doet met jouw naaste. Vrienden haken af, werk of studie komt in de knoop. Jouw zoon, moeder of buurvrouw voelt zich vaak hulpeloos. Hoe ga je hier mee om? Welke hulp kun je bieden? Lees onze tips en bekijk wat Antes voor je kan doen.

Steun voor familie en naasten

Doe je steeds meer voor jouw partner, kind of zus, omdat zij te bang zijn om het zelf te doen? Je voelt je misschien opgelucht, omdat je hulp kunt bieden, maar dit kan ook emotioneel belastend zijn of zoveel energie en tijd kosten dat je jezelf een beetje vergeet.

Wat kun je doen?

  • Neem de angst van je naaste serieus en laat merken dat je je naaste steunt
  • Probeer met je naaste over de angst te praten
  • Vergroot je kennis over de angststoornis van je naaste
  • Ga samen leuke dingen doen, dat is goed om te ontspannen

Het is belangrijk dat jouw naaste hulp krijgt. Een angststoornis kan goed behandeld worden. De huisarts kan jouw naaste voor behandeling verwijzen naar Antes.

Wij vinden het belangrijk jou goed te informeren over en te betrekken bij de behandeling. Het is bekend dat optimale betrokkenheid van familie en naasten bijdraagt aan herstel van jouw familielid. Je kunt altijd met jouw vragen bij onze behandelaren terecht. Lees meer hierover in het onderdeel Familie en naasten.