Bipolaire stoornis behandeling

Angststoornis

Angststoornis

Veel mensen (bijna 20%) hebben in hun leven op enig moment last van angstklachten, angstaanvallen en angststoornissen. Op zo’n moment word je onnodig angstig of maak je je overmatig veel zorgen over bijvoorbeeld werk, geld of gezondheid. Angst is nuttig, omdat het je in staat stelt gevaar te herkennen. Als je onnodig of bovenmatig angstig bent, is dit niet nuttig en kan de angst je gaan beperken in je dagelijkse leven. Er is dan sprake van een angststoornis.

Heb ik last van angst?

Angst is iets dat iedereen in bepaalde mate kent. Iedereen is wel eens angstig. Het is een menselijke reactie op reëel gevaar. Een angststoornis zorgt ervoor dat je doodgewone situaties gaat vermijden. Een normaal leven leiden wordt dan moeilijk.

Familie en vrienden

Een angststoornis kan bij iedereen – van jong tot oud – voorkomen. Bijna 20% van alle Nederlanders heeft in zijn leven ooit last gehad van een vorm van angst. Dit is maar liefst één op de vijf mensen - vaak meer vrouwen dan mannen. Het gaat hier om serieuze klachten die de kwaliteit van het leven ernstig aantasten.

De gevolgen van een angststoornis voor familie en vrienden kunnen ook zeer ernstig zijn. Antes behandelt ook volwassenen en ouderen met angstklachten of angststoornissen in combinatie met lichamelijke ziekten. Kinderen met angstklachten kunnen terecht bij Youz, net als Antes, onderdeel van Parnassia Groep.

Oorzaken angst

Er zijn diverse factoren die meespelen in het ontwikkelen van een angststoornis:

  • Erfelijkheid
  • Omgevingsfactoren, zoals eenzaamheid en/of weinig sociale steun
  • Levensgebeurtenissen, zowel positief als negatief, zoals geboorte, dood, scheiding, verhuizing of promotie. Zelfvertrouwen en veiligheid kunnen hierdoor onder druk komen te staan.
  • Persoonlijke eigenschappen als slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten en de neiging om probleemsituaties en conflicten te vermijden

Angst wordt een ongezonde emotie en ontregelt je leven wanneer je:

  • onnodig en/of bovenmatig angstig wordt
  • allerlei situaties gaat vermijden, waardoor je niet leert dat iets in feite niet gevaarlijk is
  • heel veel zorgen hebt over bijvoorbeeld werk, geld of gezondheid