Angststoornis

Veel mensen (bijna 20%) hebben in hun leven op enig moment last van angstklachten, angstaanvallen en angststoornissen. Op zo’n moment word je onnodig angstig of maak je je overmatig veel zorgen over bijvoorbeeld werk, geld en gezondheid. Angst is vaak nuttig, omdat het je in staat stelt gevaar te herkennen. Als je onnodig of bovenmatig angstig bent, is dit niet nuttig en kan het je gaan beperken je dagelijkse leven. Er is dan sprake van een angststoornis.

Heb ik last van angst?

Angst is iets dat iedereen in bepaalde mate kent. Iedereen is wel eens angstig. Het is een menselijke reactie op reëel gevaar. Een angststoornis zorgt ervoor dat je doodgewone situaties gaat vermijden. Een normaal leven leiden wordt dan moeilijk.

Bekijk de animatie voor een beter begrip van een angststoornis.


 

Familie en vrienden

Een angststoornis kan bij iedereen – van jong tot oud – voorkomen. Bijna 20% van alle Nederlanders heeft in zijn leven ooit last gehad van een vorm van angst. Dit is maar liefst één op de vijf mensen - vaak meer vrouwen dan mannen. Het gaat hier om serieuze klachten die de kwaliteit van het leven ernstig aantasten.

De gevolgen van een angststoornis voor familie en vrienden kunnen ook zeer ernstig zijn. Antes behandelt volwassenen en ouderen met angstklachten of angststoornissen (ook) in combinatie met lichamelijke ziekten. Kinderen met angstklachten kunnen behandeld worden bij Youz, net als Antes,onderdeel van Parnassia Groep.

Oorzaken angst

Er zijn diverse factoren die meespelen in het ontwikkelen van een angststoornis:

  • Erfelijkheid
  • Omgevingsfactoren als eenzaamheid en/of weinig sociale steun
  • Levensgebeurtenissen, zowel positief als negatief, zoals geboorte, dood, scheiding, verhuizing of promotie. Zelfvertrouwen en veiligheid kunnen hierdoor onder druk komen te staan
  • Persoonlijke eigenschappen als slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, geneigd zijn probleemsituaties en conflicten te vermijden

Angst wordt een ongezonde emotie en ontregelt je leven wanneer je:

  • onnodig en/of bovenmatig angstig wordt
  • nodeloos situaties ontloopt, waardoor je niet leert dat iets in feite niet gevaarlijk is
  • overmatig veel zorgen hebt over bijvoorbeeld werk, geld of gezondheid

Vragen, advies en hulp?

Heb je vragen, wil je advies en/of hulp? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden

Je kunt je bij ons direct (online) aanmelden voor behandeling. Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, nemen we telefonisch contact op om een eerste afspraak te maken. Binnen 1 dagdeel krijg je duidelijkheid.

Aanmelden Contact