Angststoornis kop

Fobie

Fobie

Iemand met een fobie is erg angstig voor één of meerdere dingen of situaties. Bijvoorbeeld hoogtevrees, bepaalde dieren, angst om vast te zitten of opgesloten te raken, vliegen of injecties. Pas als een angst lang aanhoudt of als het de hele dag invloed heeft op je leven, dan spreken we van een fobie.

Je doet je uiterste best om juist dat te vermijden waar je angstig voor bent. Soms gaat dat niet. Dan doorsta je letterlijk met angst en beven deze situatie. Je lichaam reageert ook op jouw angstige gedachten.
Je gaat zweten, krijgt hartkloppingen (je hart klopt in je keel) en je krijgt een hijgende ademhaling. Sommige mensen krijgen een paniekaanval.

Behandeling

Een fobie is meestal goed te behandelen. Bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining of met medicijnen. Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waar je gaat stilstaan en nadenken over je eigen gedrag en gedachten. Je gaat via oefeningen anders denken en doen. Hierdoor worden je klachten minder. Dankzij deze behandeling en oefeningen herken je later makkelijker nieuw verkeerd gedrag en gedachten en kun je ze zelf aanpakken en veranderen.