Angststoornis kop

Dwangstoornis

Dwangstoornis

Bijna iedereen heeft vaste gewoonten of dingen die zij altijd zo doen. Veel mensen controleren bijvoorbeeld nog een keer of de deuren op slot zitten als zij naar bed gaan. Ook al weten zij dat alles in orde is. Die extra controle geeft een gevoel van veiligheid.

Dwanghandelingen

Maar als je telkens gedachten hebt die maar terug blijven (terug)komen of als je er voortdurend mee bezig bent, dan kan het zijn dat je dwanggedachten of dwanghandelingen hebt. Je weet vaak dat deze handelingen niet nodig zijn, maar ermee stoppen lukt ook niet. Je blijft bijvoorbeeld dingen toch op dezelfde manier doen of controleren. Zonder behandeling blijven de klachten bestaan.

Behandeling van een dwangstoornis

Dwanggedachten en dwanghandelingen zijn meestal goed te behandelen met een cognitieve gedragstherapie en/of medicijnen. Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waar je gaat stilstaan en nadenken over je eigen gedrag en gedachten. Je gaat via oefeningen anders denken en doen. Hierdoor worden je klachten minder. Dankzij deze behandeling en oefeningen herken je later makkelijker nieuw verkeerd gedrag en gedachten en kun je ze zelf aanpakken en veranderen.