ASS sub paginakop

McDD

McDD

Wat is McDD?

Deze afkorting staat voor Multiple complex Development Disorder. De Nederlandse vertaling is meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis. McDD is over het algemeen al op jonge leeftijd merkbaar. McDD behoort officieel niet tot ASS. Het wordt gezien als variant van PDD-NOS.

Symptomen van McDD:

 • emotieregulatie is verstoord
  Een beetje boos zijn lukt niet, het mondt vaak uit in enorme woede, angst wordt paniek. Het kind is niet in staat de eigen gedachten en emoties te reguleren.
 • sociaal gedrag is verstoord
  Weliswaar heeft iemand met McDD bepaalde sociale vaardigheden, maar er is wel sprake van sociale desinteresse. Vriendschappen opbouwen vindt men niet belangrijk. Je verplaatsen in de gedachten en gevoelens van anderen is niet mogelijk.
 • gedachtegangen/denken werken niet zoals normaal
  De persoon gaat helemaal op in (bizarre) fantasieën en kan niet verschil maken tussen fantasie en werkelijkheid. Ook onlogische gedachtegangen spelen een rol en van de hak op de tak springen. Daardoor kun je moeite hebben met het begrijpen van wat er om je heen gebeurt.

Iemand met McDD ziet de wereld niet als een veilige plaats. Het in bedwang houden van angstgevoelens beheerst zijn leven. De ontwikkeling van een kind met McDD loopt hierdoor achter bij leeftijdsgenootjes.

In het gezin en in de 1-op-1 contacten met de ouder functioneert een kind met McDD redelijk. Zodra de (sociale) situatie (van schoolplein, verjaardagsfeestje tot winkelen) minder overzichtelijk wordt, dan kunnen ze niet meer goed omgaan met hun emoties en gedrag. Heel vaak reageren ze dan met angst of woede.

Heb ik McDD?

Alleen een psychiater of psycholoog kan deze diagnose stellen. Gesprekken met naasten maken deel hiervan uit.

Behandeling

Er is geen behandeling of medicijn dat McDD kan genezen. Met een behandeling kunnen de gevolgen van McDD meer gereguleerd worden. De behandeling van een kind met McDD bestaat uit:

 • geven van structuur
 • voorkomen en dempen van de angsten
 • bevorderen van de gezonde ontwikkeling en vaardigheden

Ook jouw naasten krijgen steun aangeboden tijdens de behandeling en begeleiding.