Depressie sub paginakop

Gevolgen voor familie en naasten

Gevolgen voor familie en naasten

Leven met een partner, familielid of vriend(in) met een depressie is niet eenvoudig. Je merkt dat de ander:

 • niet meer kan genieten
 • nergens meer plezier aan beleeft
 • minder actief wordt
 • rusteloos is

Het is gemakkelijk boos of teleurgesteld te raken als het niet lukt iemand met een depressie te helpen. Ook van jou vraagt deze ziekte energie, emoties en tijd. Hier vind je tips hoe je kunt omgaan met iemand met een depressie.

Hoe ga ik om met iemand met een depressie?

 • Luister naar zijn of haar verhaal
  Voor jouw partner, familielid of naaste lucht het op om het verhaal te kunnen vertellen. Toon belangstelling en stel open vragen. Afwijkende gedachten horen bij het ziektebeeld.
 • Blijf belangstelling tonen
  De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ doet de ander goed, ook al krijg je misschien geen antwoord.
 • Blijf de ander betrekken bij dingen
  Nodig jouw familielid of naaste gewoon uit voor een verjaardag. De uitnodiging wordt gewaardeerd, al krijg je misschien geen reactie. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar een verjaardag.
 • Doe dingen samen
  Probeer iemand te stimuleren om samen leuke dingen te doen buitenshuis.
 • Geef geen advies
  Degene die een depressie heeft, weet zelf wat er moet gebeuren, maar kan zich er niet toe zetten. Vraag of je iets samen kunt doen.

Zorg ook voor jezelf

Als iemand om wie je veel geeft een depressie heeft, kan dat voor jou uitputtend zijn. Realiseer je dat je geen hulpverlener bent en trek op tijd aan de bel. Praat met je huisarts of met de behandelaar van je partner, familielid of naaste. Antes biedt diverse mogelijkheden om familie en naasten te ondersteunen.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de ervaringsdeskundigen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:

's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.