Depressie sub paginakop

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen

Herken je jouw klachten als mogelijke symptomen van een depressie? Zoek hulp! Ga eerst naar je huisarts. Deze geeft je een verwijsbrief voor verder onderzoek. Het behandelteam van Antes onderzoekt daarna jouw klachten. Na dit onderzoek overleggen we met je welke behandeling het beste bij jouw klachten past.

Behandeling van depressie bij ouderen

Denk je dat somberheid bij jouw oude dag hoort of door het verlies van een dierbare, verlies van werk of andere factoren die horen bij jouw levensfase? En denk je dat op jouw leeftijd niets te doen is aan je depressie? Dat is niet zo. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oudere volwassenen net zo goed van een depressie kunnen herstellen als jongere volwassenen. Voor jouw situatie maken wij een persoonlijk behandelplan.

De behandeling bestaat (afhankelijk van de ernst) uit:

  • gesprekstherapie, hierbij wordt jouw individuele situatie meegenomen die aan het ontstaan van de depressie heeft bijgedragen: Denk aan rouw, medicatie gebruik, verlies van gezondheid, isolering door verminderd functioneren etc.
  • Cursus Depressie de Baas: De cursus is geen gespreks- of therapiegroep, maar een echte cursus. In de cursus gaan we uit van de situatie zoals die nu is. Je leert vaardigheden die je kunnen helpen om depressieve gevoelens te overwinnen en deze in de toekomst ook onder controle te houden.
  • anti-depressieve medicijnen/ anti-depressiva
  • online behandelmodules
  • lichttherapie

Omgaan met depressie

Depressie en relatie

Leven met een depressieve persoon is niet eenvoudig. De mensen om je heen merken vaak dat je:

  • niet meer kunt genieten
  • nergens meer plezier aan beleeft
  • minder actief wordt
  • rusteloos bent

Het is gemakkelijk boos of teleurgesteld te raken als het niet lukt iemand met een depressie te helpen. Ook van jouw omgeving vraagt deze ziekte energie, emoties en tijd. Vanuit Antes is er ondersteuning en aandacht voor de omgeving van depressieve ouderen, zoals bijvoorbeeld systeem- en relatietherapie. Jouw behandelaar weet er meer over. Vraag ernaar! Daarnaast hebben wij diverse andere mogelijkheden om jouw naasten te ondersteunen.

Depressie en lichamelijke ziekten

Lichamelijke ziekten zoals Parkinson, diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, maar ook vitamine tekorten, ernstige pijn, herseninfarct of beroerte kunnen aanleiding zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Waar eerst alle lichaamsfuncties nog goed werkten, kunnen lichamelijke ziekten het dagelijks leven beperken. Dit kan aanleiding zijn voor een depressie. Bij ouderen staan de lichamelijke ziekten vaak op de voorgrond, waardoor een depressie moeilijk of pas veel later wordt ontdekt.

Medicatiegebruik

Ook het gebruik van medicijnen (waarvan je slaperig wordt of bijvoorbeeld je concentratie verliest) kunnen je dagelijks leven ernstig ontregelen, waardoor je niet meer in staat bent te doen wat je eerst gemakkelijk deed. Dit kan een trigger zijn voor het ontwikkelen van een depressie.

Is het dementie of een depressie?

Een veelvoorkomende ziekte bij ouderen is dementie. Een aantal symptomen van dementie, zoals vergeetachtigheid en verlies van interesse en concentratie, is vergelijkbaar met die van een depressie. Dit maakt het dan vooral in het begin erg lastig om een juiste diagnose te stellen van dementie of de aanwezigheid van een depressie.

Rouw en depressie

Ditzelfde geldt voor rouw en depressie. Een aantal van de symptomen van rouw lijkt op die van een depressie, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, verminderde eetlust of weinig energie hebben.

Depressie en voeding

Klachten van verminderde eetlust, moeilijke stoelgang kunnen leiden tot verminderd of niet meer eten met vermindering van het gewicht. Dit kan zo ernstig zijn dat er geen reserves meer zijn en de weerstand afneemt met een groter risico op infecties.

Depressie en alcohol

Het gebruik van alcohol kan een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van een depressie. Het blijkt dat de hoeveelheid alcohol die een oudere veilig kan gebruiken vele malen lager ligt dan die van jongere volwassenen. Als het normale alcoholgebruik voortgezet wordt zoals men gewend was, drink je als oudere al snel te veel. Dit kan vele negatieve effecten hebben, waaronder het ontstaan van depressie.

Depressie en seks

Dezelfde effecten heeft depressie op de seksuele beleving. Geen zin hebben in intimiteit, niet meer opgewonden raken kan een uiting van een depressie zijn. Het risico schuilt erin dat je denkt dat het wel bij de leeftijd zal horen. Echter hoeft dat dus niet het geval te zijn.

Herken je bovenvermelde klachten?

Ga op zoek naar hulp. Bespreek je klachten bijvoorbeeld met je huisarts. Je kunt ons bellen met een vraag, voor een advies of om hulp op 088 358 50 50. Antes biedt volwassenen en ouderen met depressie en –klachten alle hulp en ondersteuning. Geen enkele volwassene of oudere hoeft rond te blijven lopen met een depressie.