Banner Ezra

Ik kan open zijn over wie ik ben

Het verhaal van Ezra

Het verhaal van Ezra

Iedereen bij Antes heeft een verhaal. Die verhalen verzamelen we op deze website. Samen vormen ze het verhaal van Antes. Het verhaal van een organisatie waar iedereen telt. In dit verhaal vertelt Ezra over transitie en acceptatie.
Paspoort:  
Wie: Ezra
Functie:  Verpleegkundige bij het Centrum Intensieve behandeling
Hoe lang bij Antes: 2017
Antes is: 'Een werkomgeving vol begrip'

‘Natuurlijk gebruikte wel eens iemand mijn oude naam’

“Ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ik in de zorg wil werken. Andere mensen helpen, iets nuttigs doen. En inmiddels ben ik alweer een jaar of 6 als verpleegkundige aan het werk. Ik ben in 2017 begonnen bij Antes in Kliniek B4 van de divisie Klinisch Zuid, en sinds 2020 werk ik bij het Centrum Intensieve Behandeling (Kliniek Y), ook in Poortugaal. Hier werk ik met een heel diverse doelgroep van cliënten die vastgelopen zijn en die bij ons een nieuwe kans krijgen.”

“Ik werkte al even bij Antes toen mijn transitie begon van vrouw naar man. Dat klinkt eenvoudig, in één zinnetje, maar er ging een zoektocht van jaren aan vooraf. Ik had mijn hele leven al het gevoel dat ik anders was. Als kind was ik natuurlijk nog niet zo bezig met mijn gender. Maar als puber merkte ik dat ik, door mezelf te zijn, al snel buiten de groep viel. Op mijn 19e zag ik het tv-programma ‘Hij is een Zij’. Daarin herkende ik mezelf helemaal! Ik kon woorden geven aan wat ik voelde; ik voelde me een jongen in een meisjeslichaam.”

“Mijn huisarts verwees me door naar een specialist op gender-transitiegebied. Ik startte een heel traject en sprak in het begin veel met een psycholoog. Nu gebruik ik alweer 5 jaar hormonen. Dit maakt dat de fysieke mannelijke kenmerken meer tot uiting komen in mijn lichaam. En dat heeft niet alleen mijn omgeving meegekregen, maar ook mijn collega’s en cliënten in Kliniek B4 hebben dat zien gebeuren.”

Het zou mooi zijn als we bij Antes meer kennis in huis zouden hebben over genderidentiteit

“Gelukkig kan ik op die eerste jaren terugkijken met een positief gevoel. Ik was veel bezig met vragen over professionaliteit en uiteindelijk koos ik ervoor om in het team en bij de cliënten open te zijn over wie ik ben en wat er speelde. Natuurlijk gebruikte er wel eens iemand mijn ‘oude’ naam en zeiden collega’s of cliënten wel eens ‘zij’ in plaats van ‘hij’. Maar in het algemeen ging het uit de kast komen op het werk soepel. En dat is echt wel eens anders, hoor ik overal om me heen.”

“Ik heb als transgender collega veel steun gekregen binnen Antes, maar ik denk dat we als organisatie wel meer aandacht kunnen besteden aan cliënten en collega’s die zoeken naar hun genderidentiteit. We gaan nu al snel te rade bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het zou mooi zijn als we er bij Antes zelf ook meer kennis over in huis hebben. Dat helpt ons om het gedrag van transgender cliënten beter te herkennen en begrijpen. En om met genderproblematiek net zo professioneel en neutraal om te gaan als met andere situaties!”

“Omdat ik graag iets wilde doen met mijn eigen ervaring heb ik inmiddels de hbo-opleiding gevolgd tot ervaringsdeskundige. Ik ben me nu aan het oriënteren op hoe ik me in deze rol in de organisatie in kan zetten. Eigenlijk past dat ook weer mooi in die wens iets nuttigs te doen. En het is ook gewoon een kans om me verder te ontwikkelen. Maar fulltime werken als ervaringsdeskundige gaat me te ver. Want ik ben en blijf ook met veel plezier verpleegkundige.”

Meer weten over de transitie van Ezra? Bekijk dan de documentaire die hij tijdens zijn studie maakte: Minidocu 'Gendertrein'


Nog meer verhalen lezen?