Persoonlijkheidsstoornis
Persoonlijkheidsstoornis
Persoonlijkheidsstoornis
Persoonlijkheidsstoornis
Iedereen heeft eigenaardigheden en bepaalde karaktereigenschappen. Wat is dan een persoonlijkheidsstoornis? Er kan sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis als deze eigenaardigheden en karaktereigenschappen zo sterk zijn dat je daar problemen van ondervindt op je werk, in je relatie of op andere gebieden in je leven. Je gedraagt je anders dan de maatschappij van je verwacht.
Wat is een persoonlijkheidsstoornis?
Voortdurend anders denken en doen dan de omgeving verwacht, vast zitten in bepaalde patronen of moeite hebben in het contact met anderen. Dat kan allemaal duiden op een persoonlijkheidsstoornis. Het komt voor dat een persoonlijkheidsstoornis pas op latere leeftijd naar voren komt.
Heb je moeite om je aan te passen aan een situatie of aan anderen? Dit kan je dagelijkse leven beperken. Vaak merk je zelf wel dat je ‘anders’ bent dan anderen.
Soorten persoonlijkheidsstoornissen
Er zijn verschillende varianten persoonlijkheidsstoornissen die worden onderverdeeld in 3 clusters:
- Persoonlijkheidsstoornis Cluster A: vreemd of excentriek gedrag
- Persoonlijkheidsstoornis Cluster B: theatraal, emotioneel of grillig gedrag
- Persoonlijkheidsstoornis Cluster C: gespannen of angstig gedrag
Lees meer over de verschillende persoonlijkheidsstoornissen en symptomen.
Wat is de oorzaak van een persoonlijkheidsstoornis?
Hoe krijg je een persoonlijkheidsstoornis? Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan vaak door meerdere factoren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan omgevingsfactoren en/of erfelijke aanleg.
Een persoonlijkheidsstoornis gaat vaak samen met een andere psychisch probleem zoals een angststoornis of een depressie. Dit maakt het soms lastig om een persoonlijkheidsstoornis te herkennen.
Behandeling
De behandeling wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie en bestaat onder andere uit persoonlijk contact met je behandelaar. Soms vindt een deel van de behandeling in groepsvorm of online plaats.