Persoonlijkheidsstoornis

Iedereen heeft eigenaardigheden en bepaalde karaktereigenschappen. Er kan sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis als deze eigenaardigheden en karaktereigenschappen zo sterk zijn dat je daar problemen van ondervindt op je werk, in je relatie of op andere gebieden in je leven. Je gedraagt je anders dan de maatschappij van je verwacht.

Persoonlijkheidsstoornis

Continu anders denken en doen dan de omgeving verwacht; vast zitten in bepaalde patronen of moeite hebben in het contact met anderen. Dat kan allemaal duiden op een persoonlijkheidsstoornis. Het komt voor dat een persoonlijkheidsstoornis pas op latere leeftijd naar voren komt.

Heb je moeite om je aan te passen aan een situatie of aan anderen? Dit kan je dagelijks leven beperken. Vaak merk je zelf wel dat je ‘anders’ bent dan anderen.

Soorten persoonlijkheidsstoornissen

Er zijn verschillende varianten persoonlijkheidsstoornissen die worden onderverdeeld in 3 clusters:

  • Persoonlijkheidsstoornis Cluster A: vreemd of excentriek gedrag
  • Persoonlijkheidsstoornis Cluster B: theatraal, emotioneel of grillig gedrag
  • Persoonlijkheidsstoornis Cluster C: gespannen of angstig gedrag

Lees meer over de verschillende persoonlijkheidsstoornissen en symptomen.

Oorzaken

Een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt zich vaak door meerdere oorzaken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan omgevingsfactoren en/of erfelijke aanleg.
Een persoonlijkheidsstoornis gaat vaak samen met een andere psychiatrische aandoening zoals een angststoornis of een depressie. Dit maakt het soms lastig om een persoonlijkheidsstoornis te herkennen.

Behandeling

De behandeling wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie en bestaat onder andere uit persoonlijk contact met je behandelaar. Soms vindt een deel van de behandeling in groepsvorm of online plaats.

Vragen, advies en hulp?

Heb je vragen, wil je advies en/of hulp? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden

Je kunt je bij ons direct (online) aanmelden voor behandeling. Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, nemen we telefonisch contact op om een eerste afspraak te maken. Binnen 1 dagdeel krijg je duidelijkheid.

Aanmelden Contact