paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Antes+logo.png
29 mei 2021

30 maart: wereldwijd aandacht voor bipolaire stoornis

Vincent van Gogh. Wereldberoemd als schilder. Maar ook een man die postuum met een bipolaire stoornis werd gediagnosticeerd. Om aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis en om stigma tegen te gaan staat op 30 maart (de geboortedag van Van Gogh) wereldwijd in het teken van world bipolar day.

In Nederland en België gebeurt dat door een talkshow. De gasten in de talkshow, met ieder een eigen invalshoek wat betreft bipolaire stoornis, vertellen over kunst en cultuur in samenhang met de bipolaire stoornis.

Deze chronische stemmingsstoornis kenmerkt zich door episodes van blijdschap en extreme somberheid, met sterke wisselingen in energieniveau. De schatting is dat in Nederland ruim 220.000 mensen een bipolaire stoornis hebben.
Lees meer over een bipolaire stoornis op de site van Antes of PsyQ.

30 maart: world bipolar day

Wereldwijd aandacht vragen voor bipolaire stoornis en zo meer begrip voor en kennis over de stoornis creëren is het doel van deze dag. In Nederland gebeurt dit door middel van een talkshow met als thema ‘Kunst en cultuur in Nederland en België’. Professor Nolen (emeritus hoogleraar psychiatrie in het UMC Groningen) vertelt over zijn onderzoek naar de psychiatrische problemen van Vincent van Gogh.

Nederlandse en Vlaamse schrijvers komen aan het woord evenals bloggers, vloggers, beeldend kunstenaars en muzikanten. Een gevarieerd gezelschap die een verrassende kijk hebben op een bipolaire stoornis. De live-uitzending is van 15.00  – 17.00 uur. ’s Avonds wordt de uitzending herhaald van 19.30 – 21.30 uur.  

Onterecht onbekend

Een bipolaire stoornis wordt niet vaak genoemd bij de eerste paar psychische stoornissen als daarnaar gevraagd wordt. En dat terwijl deze stoornis grote impact heeft op de persoon met dit psychische probleem en op familie en vrienden. World Bipolar Day heeft als doel om wereldwijd aandacht te vragen voor en tevens het gesprek over bipolaire stemmingsstoornissen op gang te brengen en daarmee het stigma te verminderen.