Bipolaire stoornis

Ongeveer 1 tot 2% van de volwassenen tot 65 jaar in Nederland krijgt de diagnose manisch depressief. Mannen en vrouwen hebben even vaak last van een manisch depressieve stoornis.

Manisch depressieve of bipolaire stoornis

Als je een manisch depressieve stoornis hebt dan ben je de ene periode buitengewoon vrolijk en uitgelaten (manisch/hypomaan). Je kunt hierdoor in de problemen raken en mensen uit je directe omgeving kunnen zich zorgen om je gaan maken.
De volgende periode ben je somber en neerslachtig (depressief). Als je dergelijke stemmingswisselingen hebt kan het zijn dat je een manisch depressieve stoornis hebt. Een veel gebruikte term voor een manisch depressieve stoornis is bipolaire stoornis.

Oorzaken bipolaire stoornis

Het is niet precies bekend hoe een bipolaire stoornis ontstaat. Wel is duidelijk dat een bipolaire stoornis door een combinatie van factoren ontstaat.

Erfelijkheid

Eén van de factoren is een erfelijke component. Kinderen van ouders met een bipolaire stoornis hebben een grotere kans om een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Het is dus niet zo dat zij de bipolaire stoornis automatisch van hun ouders erven. De kinderen van ouders met een bipolaire stoornis erven de kwetsbaarheid om een bipolaire stoornis te ontwikkelen.

Traumatische jeugdervaringen

De kans op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis wordt vergroot door traumatische jeugdervaringen (verwaarlozing, mishandeling, misbruik).

Cannabis

Ook het gebruik van cannabis is een risicofactor. Mensen die cannabis gebruiken hebben een 5 keer grotere kans om een bipolaire stoornis te ontwikkelen.

Stress

Veel stress, positief of negatief, speelt ook een rol. Denk bij negatieve stress bijvoorbeeld aan het verlies van een naaste of negatieve spanningen op het werk. Bij positieve stress kun je denken aan een huwelijk, de geboorte van een kind of een verhuizing.

Persoonlijke karaktereigenschappen

Persoonlijke karaktereigenschappen of denkpatronen kunnen de kans op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis vergroten. Je kunt hierbij denken aan een lage zelfwaarde, gebrek aan zelfvertrouwen, niet in staat zijn om problemen op te lossen of drang naar perfectionisme.

Kenmerken bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis ontstaat meestal tussen het 15de en 25ste levensjaar. Er zijn veel verschillende kenmerken. De symptomen kunnen per persoon sterk verschillen. Ook de heftigheid van de symptomen kan per persoon verschillen. Lees meer over de kenmerken van een manisch depressieve of bipolaire stoornis.

Behandeling

Het is niet mogelijk om een manisch depressieve of bipolaire stoornis te genezen. Met medicijnen en therapie verminderen de klachten. De stemmingswisselingen van depressie en manie nemen af en kunnen soms zelfs voorkomen worden.

Lees meer over de behandeling van een bipolaire stoornis.

Vragen, advies en hulp?

Heb je vragen, wil je advies en/of hulp? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden

Je kunt je bij ons direct (online) aanmelden voor behandeling. Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, nemen we telefonisch contact op om een eerste afspraak te maken. Binnen 1 dagdeel krijg je duidelijkheid.

Aanmelden Contact