NAH paginakop

Niet aangeboren hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel

Het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH)  is een zeer ingrijpende verandering in je leven, en in dat van jouw familie of naasten. Wat je gisteren nog gewoon vond en makkelijk kon doen, kan morgen opeens grote problemen geven. Beperkingen kunnen tijdelijk zijn, maar helaas ook blijvend. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen, bij jou, maar ook bij je partner of naasten. Jouw levenspatroon, sociale contacten, werk of andere dagelijkse dingen kunnen door niet-aangeboren hersenletsel zodanig veranderen, dat je jouw leven op een nieuwe manier moet vormgeven. Niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen treft jaarlijks zo’n 150.000 Nederlanders.

Wat is niet-aangeboren hersenletsel?

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor alle soorten hersenbeschadigingen die ontstaan zijn na een half jaar tot jaar na de geboorte. Je denken, je gevoelsleven en je gedrag kunnen veranderen door een hersenbeschadiging. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: een beroerte, een ongeval, een hersentumor of een hersenvliesontsteking. Het Expertisecentrum Neuropsychiatrie en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)), onderdeel van Antes, behandelt jaarlijks zo’n 350 mensen van 18 tot 65 jaar met een hersenaandoening. Lees meer over de behandeling van niet-aangeboren hersenletsel.

79% van de mensen die wij behandeld hebben, heeft vooruitgang geboekt.

Oorzaken van hersenletsel

De oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel worden doorgaans als volgt ingedeeld:

Traumatisch hersenletsel (trauma capitis)

Bij traumatisch hersenletsel of trauma capitis, spreken we van letsel dat is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Traumatisch hersenletsel wordt ingedeeld in zogenaamd gesloten en open traumatisch hersenletsel. Bij gesloten traumatisch hersenletsel gaat het bijvoorbeeld om een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd door een val of bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing. Open traumatisch hersenletsel ontstaat door het binnendringen van een voorwerp in het brein, zoals een kogel of een steekwapen.

Niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door hersenziekten, zoals een herseninfarct of een hersenbloeding, hersenvliesontsteking, een hersentumor of zuurstoftekort in het brein. Niet-Aangeboren Hersenletsel kan veranderingen veroorzaken in denken, bewegen, emoties, gedrag of in de persoonlijkheid. Lees meer over de kenmerken NAH.