Gevolgen voor familie en naasten

Wat kun je doen?

Allereerst is het belangrijk dat jij als partner, familie of mantelzorger goed begrijpt wat er met je naaste aan de hand is. Misschien vraag je je af of je familielid of naaste opeens dement is geworden. Maar je moet onthouden dat als er sprake is van een acute verandering er vaak een andere ziekte de oorzaak daarvan is. Dit betekent als er sprake is van een delier de eventuele hallucinaties, geheugenproblemen en de onrust weer af nemen als de oorzaak van het delier behandeld is.

Een delier is regelmatig thuis goed te behandelen maar het is belangrijk dat je, als partner of familie, de taken verdeelt om niet uitgeput te raken, zeker als je familielid of naaste ’s nachts onrustig is. Als het nodig is kan er thuiszorg ingezet worden. Sommige thuiszorgorganisaties kunnen ook voor een korte periode nachtzorg inzetten.

Hoe ga je met je naaste om als hij of zij een delier heeft?

  • Praat rustig en gebruik korte duidelijke zinnen
  • Vertel wie je bent, wat je komt doen en hoe lang je blijft
  • Houd vast aan het dagelijkse ritme en de structuur
  • Bewaak het ritme van dag en nacht
  • Zet ter oriëntatie de klok dichtbij en leg een agenda of kalender neer
  • Toon begrip voor de eventuele angst of hallucinaties van je naaste. Geef uitleg over de hallucinaties omdat je naaste daar erg angstig van kan worden. Je kunt zeggen dat jij ze niet ziet en dat het te maken heeft met het ziek zijn en dat ze daarna weer zullen verdwijnen.
  • Probeer degene met het delier steeds terug te leiden naar het hier en nu
  • Zorg dat de groep mensen die helpt niet te groot is of teveel wisselt en liefst dat deze mensen bekend zijn voor degene met het delier.

Eventuele bril en gehoorapparaten zijn belangrijk zodat je naaste zoveel mogelijk bij de realiteit betrokken is.

Ondersteuning aan familie en naasten

Wanneer iemand in jouw omgeving een delier heeft, dan kan dat ook op jou veel invloed hebben. Mogelijk maak je je zorgen of weet je niet wat je moet doen? Het is niet altijd makkelijk om de ander te overtuigen om hulp te zoeken. Of je vraagt je af hoe je ondersteuning kunt bieden. Lees meer hierover in het onderdeel Familie en naasten.