Zwangerschap paginakop

Zwangerschap en psychiatrie

Zwangerschap en psychiatrie

Zwanger zijn en een kind krijgen is voor veel vrouwen een vreugdevolle ervaring. Maar de zwangerschap en de eerste tijd na de bevalling vormen lang niet voor alle vrouwen een plezierige tijd. In deze periode vinden grote lichamelijke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met stress en zowel direct als indirect leiden tot het ontwikkelen van psychische klachten.  

Wat zijn psychische klachten rondom de zwangerschap?

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld

  • last krijgen van somberheid,
  • minder plezier beleven,
  • paniekklachten ervaren of dwanghandelingen laten zien.

Als dit ernstige vormen aanneemt, wordt er wel gesproken van een depressie (ook wel zwangerschapsdepressie genoemd) of een angststoornis. Maar ook minder ernstige klachten kunnen een grote negatieve invloed hebben op het functioneren en de gezondheid van een zwangere vrouw.  

Ook in de periode na de bevalling kunnen psychische klachten ontstaan. Het meest bekend is de postpartum depressie (soms ook wel postnatale depressie genoemd). Vrouwen kunnen na de bevalling echter ook last krijgen van angstklachten, bijvoorbeeld na een traumatische bevalling. In ernstige en zeldzame gevallen kan er een postpartum psychose ontstaan.  

Tenslotte kan er ook sprake zijn van al langer bestaande psychiatrische problemen, die tijdens de zwangerschap of na de bevalling verergeren.  

Kenmerken

Psychische klachten rondom de zwangerschap kunnen zich op heel verschillende manieren uiten. Er kan onder andere sprake zijn van de volgende kenmerken:

  • Vrouwen kunnen niet genieten van de zwangerschap of hun pasgeboren kind, maar worden gehinderd door somberheid, angst of dwangklachten.
  • De psychische klachten kunnen zowel een negatieve invloed op de gezondheid en het functioneren van de moeder hebben, als op de ontwikkeling van het kind en de band tussen moeder en kind.
  • Vaak ervaren vrouwen een taboe om te praten over somberheid en angst rondom zwangerschap en bevalling.  

Behandeling

De polikliniek psychiatrie en zwangerschap is onderdeel van de polikliniek ziekenhuispsychiatrie op de locatie Zorgboulevard van Antes, gelegen naast het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Zuid.  

We bieden

  • advies,
  • individuele behandeling,
  • begeleiding.

aan vrouwen die bekend zijn met een psychiatrische stoornis en zwanger zijn of een kinderwens hebben. Ook vrouwen die tijdens of na de zwangerschap psychische klachten hebben gekregen, kunnen bij ons terecht.

Wat kun je verwachten?

Na aanmelding, is het streven dat we je binnen twee weken uitnodigen voor een gesprek, samen met een poliverpleegkundige en een klinisch psycholoog of psychiater. Op basis hiervan krijg je een advies ten aanzien van jouw situatie, dus helemaal afgestemd op jouw klachten en hulpvraag.
Adviseren over medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding is onze expertise. Soms adviseren we een behandeling op onze polikliniek, of verwijzen je door naar een andere vorm van hulpverlening.   

Soorten behandeling

Behandeling op de polikliniek psychiatrie en zwangerschap kan bestaan uit

  • begeleidende gesprekken,
  • behandeling met medicijnen,
  • cognitieve gedragstherapie,
  • EMDR,
  • of een combinatie van bovenstaande.

De duur van de behandeling kan variëren van enkele gesprekken tot een behandeling tijdens de gehele zwangerschapsperiode en in het eerste jaar na de bevalling.