paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Wim+van+Beek+Rotterdammert+849+x+424.jpg
06 juli 2023

Wim van Beek ontvangt prestigieuze Rotterdamse onderscheiding voor zijn inzet voor kwetsbare Rotterdammers

Op woensdag 5 juli werd Wim van Beek geëerd voor zijn buitengewone toewijding aan de kwetsbare Rotterdammers gedurende de afgelopen 25 jaar. In een verrassingsceremonie, georganiseerd ter ere van zijn 25-jarig werkjubileum bij Antes, onderdeel van Parnassia Groep, ontving hij de prestigieuze Rotterdamse onderscheiding, de Rotterdammert.

De onderscheiding werd uitgereikt door de Rotterdamse wethouder Ronald Buijt, verantwoordelijk voor Zorg, Ouderen en Jeugdzorg.

Wim van Beek heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met zijn tomeloze inzet en betrokkenheid bij het ondersteunen van de kwetsbare inwoners van Rotterdam. Als blijk van erkenning en waardering voor zijn jarenlange werkzaamheden krijgt hij de Rotterdammert uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de stad Rotterdam en haar inwoners.

Wim van Beek heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de psychiatrie in Rotterdam. Sinds 1998 bekleedde hij de functie van directeur van Bavo Europoort en later als bestuurder van Antes. Gedurende zijn loopbaan heeft hij zich krachtig ingezet tegen het stigmatiseren van Rotterdammers met psychische problemen. Hoewel Van Beek in mei 2023 is afgetreden als bestuurder, blijft hij als psychiater verbonden aan Antes.

Van Beek heeft belangrijke verbeteringen doorgevoerd in de psychiatrie van Rotterdam. Zo heeft hij een essentiële rol gespeeld bij de introductie van Assertive Community Treatment (ACT) voor ouderen en ervoor gezorgd dat de effectiviteit ervan wetenschappelijk is aangetoond. Daarnaast was hij de drijvende kracht achter het Convenant Acute Psychiatrie, waardoor Rotterdamse patiënten in acute nood altijd binnen de stad worden opgenomen. Hij heeft ook ervoor gezorgd dat de zorg voor patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) behouden blijft in Rotterdam. Deze gespecialiseerde zorg is nu gevestigd op de zorgboulevard van het Maasstad Ziekenhuis.

Ook was van Beek een van de grondleggers van ESPRI (Epidemiological & Social Psychiatric Research Institute), het samenwerkingsverband tussen ggz instellingen in de regio, de gemeente Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum. Vanuit deze samenwerking zijn diverse succesvolle onderzoeksprojecten ontstaan gericht op de ontwikkeling, preventie en behandeling van psychiatrisch patiënten in Rotterdam.

Met de toekenning van de Rotterdammert heeft de gemeente Rotterdam de bijdrage van Wim van Beek aan de zorg voor kwetsbare Rotterdammers en zijn inzet voor de ontwikkeling van de psychiatrie in de stad op passende wijze erkend en geëerd.

De Rotterdammert, is een bronzen penning, Aan de voorkant van de penning staat het gemeentelijke wapen met de slogan 'Sterker door Strijd' en de naam van de onderscheiding. Op de achterkant is de Rotterdamse skyline te zien, samen met de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en de woorden: "Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam".