paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

trees+breed.jpg
04 oktober 2023

Vrijwilliger trees in het zonnetje

Het Antes-terrein in Poortugaal is niet onbekend voor vrijwilliger Trees. Al 53 jaar loopt ze er rond. Soms een poosje wat minder, maar altijd komt ze er weer terug. Hoogtijd haar te bedanken voor haar inzet!

Omdat Trees vroeger nooit met haar ouders op vakantie ging, begon ze op haar 16e als vrijwilliger bij Delta Maasoord (de voormalige naam van het Antesterrein in Poortugaal). Sommige zomers was ze er zelfs elke dag voor zes weken lang. Anderen vonden dat maar gek maar Trees zegt: “Ik vind het gewoon fijn om wat voor de mensen te doen, voor de mensen te werken en met de mensen te zijn.”

Bingoavonden

Een tijd geleden hielp Trees een andere vrijwilliger met bingoavonden. Deze vrouw overleed. Dat was een klap voor Trees. Trees besloot de gehele organisatie van de bingoavonden op zich te nemen en kwam erachter dat dat best een pittige klus was. Zij stond er alleen voor totdat haar dochter op een dag besloot te helpen. Dit vond zij zo leuk dat ze zich ook als vrijwilliger heeft aangemeld. De bingoavonden doen zij sindsdien altijd samen.

Mooie verhalen

Trees heeft genoeg verhalen over het vrijwilligerswerk, van mensen die niet tegen hun verlies kunnen tot mensen die een van hun kadootjes afstaan aan iemand die nog niks heeft gewonnen. Ook vertelt Trees me over een vrouw die Trees jaren later tegenkwam nadat zij haar had begeleid naar het ziekenhuis. Al die jaren later verontschuldigde deze vrouw zich naar Trees dat ze indertijd zo lastig deed. En Trees vertelt over een andere vrouw die nooit één woord zei, totdat Trees op een dag hoorde dat haar naam geroepen werd, wat die vrouw bleek te zijn. Ik hoor allemaal mooie verhalen, ook van die man die elke dag zei dat hij zijn volk te eten gaf, en dat waren zijn bloemen en planten.

Rondleiding

Trees geeft me een korte rondleiding door kliniek R, waar de bingo elke week plaatsvindt. “Je was er vorige week niet hé, voor de bingo?” Wordt er aan Trees gevraagd. Het is duidelijk dat mensen het jammer vinden dat ze zomervakantie heeft. Want naast dit vrijwilligerswerk helpt ze ook in een verzorgingstehuis als vrijwilliger en draagt zij de zorg over haar moeder. Maar het vrijwilligerswerk laat haar niet los: “Kijk, die man daar, die wil altijd koekjes bij de bingo.” Naast de bingo helpt Trees ook bij muziekavonden in kliniek R: “En die man; die vraagt altijd om Elvis.” Het leukste vind ik de complimentjes die ik soms krijg: wat een leuke kadootjes heeft u voor ons of wat ziet u er leuk uit vandaag. Als we die waardering krijgen dan zegt mijn dochter achteraf: “Nou we hebben het weer goed gedaan hé, mam?”

Waardering is wat onze vrijwilligers zeker verdienen. Vrijwilligers geven kleur aan het leven van onze cliënten. Zij focussen op de gezonde kant van de cliënt, vormen een brug met de samenleving en geven invulling aan een beperkt sociaal netwerk.

Bij ons zijn nieuwe vrijwilligers dan ook altijd van harte welkom! Heb je iemand in je omgeving die zijn steentje bij zou willen dragen of ben je zelf geïnteresseerd, dan kan je contact opnemen met de vrijwilligerscoördinator van de desbetreffende regio. De contactgegevens vindt je op de pagina: Contact vrijwilligerswerk  - Parnassia Groep (werkenbijparnassiagroep.nl)