paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

soeda+prikken+849+424.jpg
24 januari 2023

Soeda, een plek waar je jezelf kunt zijn én mag zingen

Soeda is een inlooplocatie van Reakt in Rotterdam Zuid waar alle cliënten van Parnassia Groep en mensen uit de buurt welkom zijn. Het is een huiselijke plek waar mensen elkaar ontmoeten voor een koffie, een goed gesprek of een potje Mens erger je niet. Soeda is een Indische term en betekent letterlijk ‘uiting van berusting’. De inlooplocatie is ook daadwerkelijk een plek waar de Rotterdamse deelnemers tot rust komen, behalve op vrijdag als er karaoke is… 

“Hier hoef ik me niet beter voor te doen dan ik ben. Want in het normale leven word ik geacht op een bepaalde manier te handelen, te doen en te denken. Dat lukt me ook meestal wel, maar soms ook niet. Iedere gek zijn eigen gebrek.” Aan het woord is Heleen. Ze komt al 13 jaar bij Soeda voor een bakje koffie of een spelletje. “Ik speel graag Mens erger je niet, de kans is niet zo groot dat ik verlies. Ik ben een ‘die hard’.”

Inloop is de specialiteit van Soeda

Soeda is de kleinste inlooplocatie van Reakt in Rotterdam. Inloop is hun specialiteit. Er zijn wat kleine werkprojecten eromheen zoals de catering, baliemedewerkers, gastvrouwen en gastheren. Openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 16:30 uur. Iedereen is vrij om in te lopen of om zich in te schrijven. “Als je interesse hebt, word je eerst uitgenodigd voor een rondleiding en een kennismaking”, zegt Tessa Houwaard, herstelcoach bij Reakt. “Het is niet verplicht om je direct in te schrijven. Als je je wel inschrijft krijg je een pasje, met dat pasje kan je op elke Reakt (inloop)locatie naar binnen.”

Soeda biedt naast afleiding ook begeleiding

Elke vrijdagmiddag staat bij Soeda in het teken van karaoke. “Het is een soort vrijdagmiddagfeestje, we sluiten de week al zingend af”, zegt Tessa, terwijl het volume van de muziek  in de ruimte naast haar kantoor al omhoog gaat. “Mensen voelen zich ergens bij horen hier”, vervolgt ze. “Anderzijds is het ook een plek om te werken aan een stukje herstel zonder dat je daar heel concreet mee bezig bent. Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben hier naast een stukje afleiding ook begeleiding van herstelcoaches. Niet per sé door een-op-een gesprekken, maar als iemand tegen een crisis aanzit, dan hebben wij verstand van wat we kunnen doen.”

Beetje koffie drinken, spelletjes doen, muziek luisteren

We lopen naar de hoofdruimte waar de deelnemers elkaar ontmoeten. Er staan verschillende tafels met stoelen, in een hoek staat een tv voor de karaoke en in de andere twee computers voor vrij gebruik. Op een kast staat een aquarium. “Een deelnemer heeft het aquarium versiert, en ze geven de vissen eten. Hoe lang kom jij al Ali?”, vraagt Tessa aan een deelnemer. “Ik kom al jaren, vijf dagen per week. Hier een beetje koffie drinken, beetje zitten, spelletjes doen, muziek luisteren. Met mensen praten. Vind het fijn. Mijn behandelaar komt hier ook vaak op bezoek.”

Meedenken met maatschappelijk vraagstuk

“Vaak komen mensen via hun behandelaar hier”, vervolgt Tessa. “Anderen komen via een huisarts of deelnemers nemen zelf bekenden mee. Ik zit ook bij het ondernemersoverleg van de buurt met oa het Theater Zuidplein, het sportcentrum en wat horeca tentjes. Zij lopen bijvoorbeeld soms tegen wat overlast aan van mensen op straat. Stuur ze maar naar ons, heb ik gezegd, wij gaan het gesprek wel aan. We worden ook meegenomen in het maatschappelijke stuk van de renovatie van Zuidplein. Ze willen het gaan oppimpen met mooie flexplekken, maar er is ook een grote groep die daar helemaal niks mee heeft, wat is er dan voor die groep? Heel tof dat wij als kleine locatie daar over mee mogen denken.”

‘Een eigen huis, een plek onder de zon…’

Ondertussen klinkt René Froger door de boxen, de karaoke gaat beginnen. “Ben je wakker Simon?”, zegt Tessa tegen deelnemer Simon die lijkt in te dutten. Hij speelt Monopoly met een clubje. Hoe lang kom jij al?” “Ik denk 14 jaar ongeveer. Het is gezellig. Ik vind jullie allemaal leuk. Ik heb wat te doen. Spelletjes. Ik ben niet alleen. Thuis ben ik alleen. Ik kom elke dag.” “Niet valsspelen he”, grapt Tessa. Even verderop pakt Ali de microfoon, en imiteert Froger. “Een eigen huis, een plek onder de zon….”

Activiteiten: van vuilnis prikken tot een goed gesprek

We zoeken een rustiger plekje op. Tessa: “We hebben dus elke week de karaokemiddag, maar bijvoorbeeld ook wekelijks een spelletjesmiddag en crea-middagen. We hebben daarnaast een prikgroep: Reakt in de wijk. Er is heel veel straatvuil, dus wij dachten dat gaan we opruimen. Dat wordt super gewaardeerd in de buurt, kregen daardoor zelfs een rondleiding door Theater Zuidplein. We zien hoe trots onze deelnemers zijn als anderen laten merken dat gezien wordt wat ze doen. Dat versterkt hun zelfbewustzijn.  Twee maal per dag hebben we ook een maatschappelijk participatie uur. Met elkaar in gesprek met een bakkie erbij, van moppentappen tot wat er in het nieuws is. Of wat ga jij eten vanavond, heb je die aanbieding gezien? We betrekken iedereen.”

Deelnemers helpen elkaar

“We ontvangen veel mensen die alleen wonen en die niet veel familie om zich heen hebben”, vervolgt ze. “Die komen hier wekelijks, dit is hun netwerk en ze helpen elkaar. Een poosje terug hadden we iemand die eindelijk een huisje had gekregen waarna  iedereen heel blij was voor hem/haar. Wat goed, we gaan je helpen, riep een hele club.” Heleen wandelt nog even de kamer binnen met cake. “Neem lekker, komt uit mijn kerstpakket.” Ze deelt de cake uit en heeft nog een nabrander. “Ik ben ook mantelzorger van een cliënt hier, en hij is mijn mantelzorger”, zegt ze trots. “Peter en ik helpen elkaar heel veel. Ik help hem met praktische zaken. Hij gaat met mij naar de dierenarts om me te steunen. We houden elkaar een beetje in de gaten.”

Bij Soeda is iedereen welkom, alle cliënten van Parnassia Groep maar ook mensen uit de buurt. Er draait ook een cateringproject. Dus heb jij binnenkort een vergadering, bijeenkomst of klein evenement in regio Rotterdam Zuid? Bel (06 82 17 44 19) of mail om jouw cateringwensen te bespreken. Meer info vind je ook in het artikel over het cateringproject.

.