paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

man-4957154_1920.jpg
10 februari 2023

Leren omgaan met long covid? Meld je aan voor de modules van Antes

Vermoeidheidsklachten, prikkelbaarheid, geheugenproblemen en moeite met concentreren; veel mensen die corona hebben gehad, blijven neurocognitieve klachten houden. Vanaf maart 2023 biedt het expertisecentrum Neuropsychiatrie & NAH van Antes twee modules aan gericht op het leren omgaan met deze klachten. Momenteel zijn de modules vol, maar er start begin 2024 een nieuwe groep. Houd de LinkedIn van Antes in de gaten om op de hoogte te blijven. 

De modules worden online en op locatie gegeven in Rotterdam. Het lesprogramma is in groepsverband en duurt een half jaar. Er is aandacht voor het leren omgaan met de psychiatrische en de neurocognitieve klachten van long covid. De twee modules hebben de volgende thema’s:

  • Belasting/belastbaarheid: Leer (fysieke) grenzen aanvoelen en ermee omgaan 
  • Cognitieve revalidatie: leer omgaan met aandachts- en geheugenproblemen omgaan 

Aan het begin, tussentijds en aan het einde van het lesprogramma wordt gemeten hoe het met je klachten gaat. De metingen zijn op locatie in Rotterdam. Zijn er na een half jaar nog resterende psychische of neurocognitieve klachten? Dan krijg je in ieder geval een passend advies voor een vervolgtraject. Naast de groepsmodules kun je voor de psychiatrische klachten ook een losse individuele behandeling krijgen.

Criteria

Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de behandeling. Je kunt de behandeling alleen krijgen als: 

  • Je eerder al behandeld bent voor de klachten in de eerste lijn (bijvoorbeeld revalidatie of fysiotherapie), maar zonder het gewenste resultaat;
  • Er een vermoeden is van een psychische stoornis;
  • Je in staat bent om wekelijks 1,5 uur deel te nemen aan een groepsbehandeling. 

Long covid

Long covid komt voor bij mensen die (waarschijnlijk) besmet zijn met het coronavirus. De klachten ontstaan meestal 3 maanden na het begin van COVID-19 en duren minimaal 2 maanden. De klachten kunnen niet verklaard worden door een andere diagnose. De klachten die vaak voorkomen, zijn vermoeidheid, kortademigheid, cognitieve disfunctie maar het betreft ook andere klachten die een impact hebben op het dagelijks functioneren. Ze kunnen al ontstaan tijdens de besmetting met het coronavirus, maar ook later ontstaan tijdens het herstel van corona. De klachten kunnen ook schommelen of verminderen in de loop van de tijd. 

Aanmelden of vragen?

Je huisarts kan je verwijzen via: aanmeld.neuro@anteszorg.nl. Je huisarts krijgt dan een aanmeldformulier toegestuurd.