paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

respijt+849+424.jpg
19 augustus 2022

Leestip: In het respijthuis kunnen Rotterdammers tot rust komen

Op de bovenste verdieping van een voormalig verzorgingshuis in Rotterdam Oost is Antes samen met Centrum Voor Dienstverlening (CVD) een respijthuis begonnen. “Het is een zelfhulpvoorziening die je oplaadt om het thuis weer te kunnen redden”, legt Andre van den Broek van Antes uit in een artikel in het Algemeen Dagblad.

In 6 maanden logeerden 45 gasten in de 9 ‘hotelkamers’ van het respijthuis. Mensen met psychische problemen, een burn-out, een vechtscheiding, verlies van een geliefde of problemen op het werk. Van behandeling of zorg is geen sprake, wel bieden begeleiders, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen een luisterend oor.

Mentaal en fysiek beter

Aan het verblijf is een maximum gesteld van 14 dagen. Ook voor An lezen we in het artikel. Morgen gaat ze terug naar haar eigen woning. “Mentaal en fysiek voel ik me beter, al blijf ik last houden van een frozen shoulder. Maar mijn dochter zegt dat ik veel beter overkom.” 

Preventief

“Een verblijf in het respijthuis werkt preventief”, zegt coördinator begeleider Sylvia van Hooijdonk ook nog in het artikel. “Het voorkomt dat je bij andere zorg terecht komt.” Lees de hele reportage via het AD*.

Het CVD en Antes merkten op dat het soms niet goed gaat met Rotterdammers die een psychische kwetsbaarheid hebben. Het respijthuis is een plek die rust kan bieden aan deze mensen, maar ook hun mantelzorgers kan ontlasten.  Meer info ook via: respijthuis (wenderotterdam.nl)

*Dit is een premiumartikel, maar je kunt een gratis account aanmaken dan zijn de eerste 5 artikelen gratis.