paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

kliniek+J%281%29.jpg
26 september 2023

Kliniek J: een modern, ruim, licht en veilig pand

De bouw van kliniek J, de nieuwe opnamekliniek in Poortugaal, is in volle gang. Tussen het groen van het Zuid-Hollandse dorp komt een hypermodern gebouw te staan. Antes vindt het belangrijk dat cliënten en collega’s verblijven en werken in kwalitatief hoogwaardige gebouwen. Waar cliënten en collega’s zich op hun gemak moeten gaan voelen. Waar afdelingen makkelijk met elkaar kunnen schakelen en moderne voorzieningen zullen zorgen voor een kwaliteitsimpuls aan de zorg. Suzanne Nauta, directeur bedrijfsvoering divisie Volwassenen Klinisch Zuid en lid van de stuurgroep van de bouw, geeft een update.

“Planning is nu dat het gebouw in kwartaal vier van 2024 gaat worden opgeleverd”, zegt Suzanne. “In het eerste kwartaal van 2025 moet het dan gereed zijn om in te huizen. Waar ik erg naar uit kijk, is dat we straks gewoon een fijne plek hebben voor cliënten én voor de collega's. Ik ben ervan overtuigd dat als de collega's lekker op hun plek zitten en het naar hun zin hebben op een prettige werkplek, dit direct bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.”
“Het is daarnaast ook noodzakelijk dat verschillende afdelingen samen onder 1 dak gehuisvest gaan worden. Op het moment dat er iets aan de hand is kunnen we veel makkelijker op elkaar terugvallen dan nu het geval is met de diverse paviljoens verspreid over ons terrein in Poortugaal.”

Acute en kortdurende behandeling

Kliniek J wordt een opnamekliniek met ruimte voor 192 cliënten, de kliniek wordt 13.000 m2 groot. De vleugels per verdieping hebben gemiddeld een grootte van 12 personen. De kliniek is bedoeld voor acute en (kortdurende) vervolg behandeling. In de kliniek komen onder andere de afdelingen high intensive care (HIC), de spoedeisende hulp psychiatrie (SEHP), open en gesloten vervolg afdeling en een dubbel diagnose afdeling. Er komt een ontmoetingsruimte waar medewerkers kunnen lunchen, maar ook familieavonden en andere bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden. 

Zorg continue dichtbij

“Het is een heel ruim, overzichtelijk en licht pand”, vervolgt Suzanne. “Waarbij de begeleiding en de verpleging georganiseerd is op de huiskamers, dus de zorg is ook continu dichtbij. Met eigen sanitair. Het is ook een veilig pand met bijvoorbeeld extra beveiligde kamers, voor als iemand deze bescherming nodig heeft. Daarnaast willen we de groene omgeving zo goed mogelijk inzetten in en rondom de kliniek. Ten behoeve van een optimaal verblijf in de kliniek en het bezoek, maar ook om er in de buurt te wonen. We zijn namelijk ook plannen aan het ontwikkelen waarbij er mogelijk in de toekomst  woningbouw hier op het terrein komt. Waardoor je de maatschappij dichter naar de zorglocatie kan trekken.”

Samen lunchen en snelle wifi

“Wat verder denk ik voor collega's heel fijn is, is dat er één grote ruimte in het gebouw is die gebruikt kan worden om met elkaar te lunchen. Er wordt daarnaast ook gezorgd voor een hele goede wifi verbinding in het pand, waardoor we in de behandeling veel beter de combinatie met e-health modules kunnen gaan maken.”

Sport en dagbesteding

Kliniek J vervangt kliniek A, kliniek B, kliniek V en kliniek U op het terrein in Poortugaal. Reakt verhuist ernaar toe met een sport- en fitnessafdeling en ruimten voor herstelgerichte activiteiten. “In de kliniek komt een sporthal voor de sportactiviteiten die door Reakt wordt verzorgd”, aldus Suzanne. “ Omdat het onder andere om een acute opnameafdeling gaat, is het heel fijn dat er een passend aanbod aan dagbesteding gegeven wordt in de kliniek zelf."

Uitdagingen

De oplevering van het gebouw duurt nu nog anderhalf jaar ongeveer. De grootste uitdaging nu is om het beeld van de toekomstige kliniek levendig te houden binnen de divisie, laat Suzanne weten, want input is meer dan welkom “Ik hoop echt dat de mensen in de teams het leuk vinden om mee te denken over de inhuizing van de kliniek. Dit is DE kans om mee te denken over de inrichting van je toekomstige werkplek. Dus wat komt waar? Maar ook hoe kunnen we de samenwerking optimaliseren? Welke doelgroep komt waar? En hoe kunnen wij inspelen op de zorgvraag in deze regio, nu en in de toekomst?"

De betekenis van kliniek J voor Antes

“Voor Antes betekent dit gebouw heel veel”, zegt ze tot slot. “Want deze ontwikkeling betekent uiteindelijk iets voor je cliënten. Omdat je zorg van een andere kwaliteit kan gaan leveren. De basis is dat mensen zich prettig voelen op deze plek, waar men verblijft in een kwetsbare periode in hun leven. Op het moment dat je een state of the art gebouw hebt staan, waar de voorzieningen gewoon ook beter aansluiten op de behoefte van de cliënten in deze tijd, dan is die basis gewoon al beter op orde. Vanuit daar kun je ook betere kwaliteit van zorg gaan leveren.”