Klaarstaan op alle deprimerende dagen van het jaar
Maandag 15 januari is het Blue Monday, de vermeende meest deprimerende dag van het jaar. In de media wordt er vaak aandacht aan besteed met tips om mentaal gezond te blijven. Het is van groot belang dat hier voor aandacht blijft. Echter zijn er mensen die deze dag niet positief door kunnen komen. Depressieve gevoelens kunnen zo heftig zijn dat mensen dagelijks in een zwart gat zitten en het leven niet meer zien zitten. Onze collega’s van de crisisdienst staan dag in dag uit met hart en ziel klaar om een ieder in geestelijke nood bij te staan. Luister de eerste aflevering van een zesdelige podcast Te gek werk met Splinter Chabot.
GGZ Crisismeldkamer
In de eerste aflevering maak je kennis met verpleegkundige Bienvenida van de 'GGZ Crisismeldkamer' van Antes in Rotterdam. Hier komen jaarlijks 15.000 crisismeldingen binnen. Of het nu een huisarts of een politieagent is die een verwarde persoon wil laten beoordelen, een bezorgde buurvrouw van een GGZ-cliënt die 's nachts geschreeuw hoort. Of een cliënt van Antes die zelf belt omdat zij zich heel somber voelt; zij krijgen allemaal als eerste Bienvenida en haar collega's van de crisisdienst aan de lijn.
Splinter Chabot loopt met haar mee en ontdekt dat elke melding zorgelijk is, maar dat niet altijd crisishulp nodig is. De druk op Bienvenida vanuit de melders kan soms enorm zijn. Hoe zorgt zij ervoor dat ze overeind blijft en de melder toch het juiste advies kan geven?
Met de podcast 'Te gek werk' wil Antes een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van de ggz en bijdragen aan het doorbreken van stigmatisering rondom mentale problemen. En als iemand enthousiast raakt voor dit boeiende werk is dat mooi meegenomen.” aldus Bas Molijn, bestuurder van Antes.
Onverbloemde inkijk in de ggz
Wie zijn de mensen eigenlijk die werken in de ggz? Wat drijft hen, wat ervaren ze allemaal en wat kunnen we van hen leren?
Splinter Chabot zocht naar antwoorden gaat in gesprek met diverse professionals binnen de ggz, zoals een verpleegkundige, een woonbegeleider, een psychiater in opleiding en een GZ-psycholoog. Hij onderzoekt hun werk, wat motiveert hen om in de ggz te werken en wat maakt hun werk zo bijzonder. De podcast neemt je mee naar de werkvloer, waar je een inkijk krijgt in de onverbloemde praktijk van de ggz.
Aflevering 1: Verpleegkundige Bienvenida - Te gek werk (Antes podcast) | Podcast on Spotify is de eerste aflevering van de zesdelige podcast. De andere vijf afleveringen volgen vanaf 1 februari om de twee weken.