paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

3D+view+variant+9+met+parkje+2+849.jpg
08 januari 2024

Bouw nieuwe locatie voor ouderen begin januari van start

In januari start de bouw van de nieuwe kliniek voor ouderenpsychiatrie van Antes. Aannemer MiddelwateringBouw zal dan beginnen met de heipalen. De heipalen worden niet de grond ingeslagen maar er ingedraaid, op deze manier wordt overlast zoveel mogelijk voorkomen.

De bouw van de nieuwe kliniek voor ouderenpsychiatrie aan de Watermolen markeert het begin van de herontwikkeling van het Poortmolen-terrein. Bestaande gebouwen– met uitzondering van jeugdkliniek de Fjord en de school van de Fjord – zullen gefaseerd gesloopt gaan worden. De verwachting is dat de bouw ongeveer 18 maanden duurt. Antes hoopt de kliniek tegen het midden van 2025 in gebruik te kunnen nemen.

Doelgroep

In de kliniek komen 100 bedden voor oudere (65+) patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Daarnaast krijgt de kliniek een poliklinische functie. Dit betekent dat mensen die zelfstandig kunnen wonen maar behandeling nodig hebben, op afspraak naar hun behandelaar komen. Tevens is er een afdeling voor deeltijd behandeling voor dezelfde doelgroep. Dit betreft voornamelijk groepsbehandeling als vervolg op klinische behandeling of ter aanvulling op ambulante behandeling.

Hoe gaat de kliniek er uit zien? 

De nieuwbouw bestaat uit twee vleugels die onder een hoek van 135 graden ten opzichte van elkaar staan. Deze passen goed in het patroon van de omgeving. Door deze hoek ontstaat er een driehoekige ruimte in het midden van het ziekenhuis. Dit zorgt voor een duidelijke open ruimte voor het IJsselland ziekenhuis, waardoor de hoofdingang beter zichtbaar is. De hoogte van de vier verdiepingen van de ouderenkliniek past goed bij de hoogte van het IJsselland ziekenhuis (vijf verdiepingen) en het appartementengebouw aan de overkant (ook vijf verdiepingen).

Het ontwerp van de buitenkant van het gebouw weerspiegelt de indeling aan de binnenkant. Alle kamers hebben dezelfde soort ramen, terwijl de therapieruimten en gemeenschappelijke woonkamers grote ramen hebben. De grote, doorlopende glazen wand tussen de twee gebouwvleugels zorgt ervoor dat de centrale hal zichtbaar is, waardoor de hoofdingang vanaf de openbare ruimte goed herkenbaar is. Dit maakt de zorgfunctie van het gebouw duidelijk zichtbaar. De gevels worden gemaakt van zandkleurig/beigekleurig metselwerk, wat qua schaal, grootte, materiaal en kleur goed past bij de gevels van het appartementengebouw aan de overkant.