paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

CIB+bezoek+okt+22+849+x+424.jpg
11 oktober 2022

Europees bezoek aan Centrum Intensieve Behandeling

Afgelopen weekend was het 12e Europese congres over geweld in klinische psychiatrie in de Doelen in Rotterdam. Daarom kreeg het CIB in Poortugal bezoek uit IJsland, België en Litouwen. In het kader van het congres namen de deelnemers een kijkje op onze locatie.

Het CIB is een hoog-beveiligde kliniek voor cliënten met comorbide psychiatrische problematiek die vast zijn gelopen in het dagelijkse leven en overlast veroorzaken in de maatschappij. Er werden gedachtegangen uitgewisseld over deze doelgroep. Een gecompliceerde doelgroep vanwege middelenafhankelijkheid, psychotische stoornis en vaak ook een licht verstandelijke beperking.

Ervaringen en kennis uitwisselen

Daniëlle de Jong (verpleegkundig specialist GGZ), Chantal de Boer (neuropsycholoog) en Miriëlle Kimenai (psychiater) spraken met de buitenlandse bezoekers over de werkwijze en de doelen op het CIB. Welke interventies en behandelingen worden ingezet? En welke resultaten zijn gewenst en haalbaar? Verder werden ervaringen en kennis uitgewisseld om agressie in een klinische setting te verminderen.

Grote verschillen in dwang en drang 

Daarbij werd duidelijk dat wetgeving, beperkingen en mogelijkheden op gebied van financiering ook een rol spelen. Er zijn grote verschillen aanwezig in de uitvoering van dwang en drang, zoals medicatie, separeren en fixeren, terwijl dat laatste bij ons niet meer wordt gedaan.

Afdeling Antes-CIB behaalt erg positieve resultaten in het bieden van structuur, duidelijkheid en agressievermindering door beloningssystemen. We hopen dat we onze collega’s op dit gebied hebben geïnspireerd.