Depressie paginakop

MijnAntes

MijnAntes

Hieronder vind je een aantal modules die je online kunt volgen. 

Module: Eenzaamheid tijdens de coronacrisis

Module: Eenzaamheid tijdens de coronacrisis

In deze module wordt informatie gegeven over eenzaamheid. Waar komt het vandaan? Wat zijn kenmerken van eenzaamheid? En ook: in welke situaties kun je je eenzaam voelen? De eigen eenzaamheid wordt onderzocht, zodat hij daarna effectief verminderd kan worden. Tips om eenzaamheid te verminderen, worden in twee aparte delen gegeven:

 1. Contact zoeken met anderen en contact met anderen verdiepen tijdens de coronacrisis. Hierbij komt bijvoorbeeld videobellen, anderen helpen en online activiteiten ondernemen aan bod.
 2. Je beter voelen in je eentje, door middel van leren je eigen beste vriend te worden, jezelf af te leiden en je gedachten te veranderen.

In de module wordt benadrukt dat mensen niet te hard voor zichzelf moeten zijn. Voor iedereen is het een lastige tijd en iedereen moet voor zichzelf nagaan wat het beste werkt.

Module: Hoe krijg je meer structuur in je dagen?

Module: Hoe krijg je meer structuur in je dagen?

Voor sommige mensen is structuur aanbrengen in hun dag ontzettend moeilijk. Ze gaan van de ene naar de andere activiteit, maken dingen niet af en voelen zich de hele dag onrustig. De module 'Hoe krijg je meer structuur in je dagen’ kunnen zorgprofessionals inzetten bij mensen die last hebben van chaotische dagen. De module is te volgen via de mobiele telefoon.

Dagstructuur aanbrengen door gestructureerd naar je taken te kijken

Deze module richt zich op het aanbrengen van structuur in dagen. Er wordt uitleg gegeven, ervaringsdeskundigen komen aan het woord en er kunnen verschillende opdrachten gemaakt worden. Vaardigheden die behandeld worden zijn onder andere: het gebruiken van een to do lijst, het stellen van prioriteiten, het opsplitsen van taken, het gebruiken van een agenda en het oplossen van problemen. Als iemand de module gevolgd heeft, heeft hij of zij aan het einde praktische handvatten om structuur aan te brengen in de dagen.

Module: Leefstijl

Module: Leefstijl

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is ontwikkeld voor volwassenen met stress, angst of somberheidsklachten die om die reden baat hebben bij leefstijlinterventies. 

Onderwerpen die aan bod komen:

 1. Wat is stress?
 2. Doelen
 3. Weekregistratie
 4. Ontspanningsoefeningen
 5. Belasting en belastbaarheid
 6. Strategieën in omgaan met de tijd
 7. Dagstructuur
 8. Gezond bewegen
 9. Altijd bereikbaar willen zijn
 10. Ontspanningsplan
 11. Voeding
 12. Slaap
 13. Leefstijlplan

Module: Stoppen met roken

Module: Stoppen met roken

In deze module wordt gewerkt aan het vergroten van de motivatie en het stoppen met roken. Iemand begint met het registreren  van het rookgedrag. Daarna is er aandacht voor motivatie. Sessie drie richt zich op het stoppen. Na deze sessie heeft iemand inzicht in zijn of haar rookgewoontes, risicosituaties en helpende en niet-helpende gedachten. Er worden handvatten gegeven om met trek om te gaan en het belang van het zoeken van sociale steun wordt toegelicht. De vierde en laatste sessie gaat over volhouden. Hierin maak je een plan om te voorkomen dat je weer gaat roken. en wordt aandacht besteed aan een gezonde leeftstijl. 

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is bedoeld voor volwassenen die willen stoppen met roken en die gemotiveerd zijn om te stoppen en zich hierop aan het voorbereiden zijn.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Registreren
 • Waarom stoppen?
 • Doelen
 • Verslaving
 • Jouw gewoontes
 • Bewustwording
 • Sociale steun
 • Trek
 • Stress
 • Helpende gedachten
 • Terugvalpreventie

Module: Ontspannen

Module: Ontspannen

Deze module is bedoeld voor mensen die zich slecht kunnen ontspannen en daar aan willen werken. Spanningsklachten kunnen te maken hebben met angstklachten, werkstress, verslavingsproblemen of relatiespanning. In deze module leer je wat je aan die klachten kunt doen, waar ze mee te maken kunnen hebben en hoe je je aandacht weer op andere dingen kunt richten. Je leert drie manieren om je spanning aan te pakken: een ontspanningsoefening, aandacht verplaatsen, zodat je niet steeds aan spanning denkt en stressmanagement, ‘kan ik er anders mee omgaan?’

Module: Zinvol leven

Module: Zinvol leven

Voor mensen die als gevolg van hun psychiatrische kwetsbaarheid kampen met zingevingproblemen. Waarbij vragen spelen als:

 • Wat is zinvol om te doen?
 • Wat maakt mijn leven zinvol?
 • Waar put ik hoop uit?

Deze module gaat in op deze vragen en biedt handvatten