Werken en leren paginakop

Informatiemanager

Informatiemanager

Patrick Rancuret (44) werkt als informatiemanager bij Parnassia Groep en in het klantteam van Antes.  Hij vertelt over zijn werk.

Je bent informatiemanager. Wat houdt dat precies in?

“Om het gelijk concreet te maken: PG heeft bijvoorbeeld de ambitie om in de komende jaren meer blended te behandelen, waarbij het cliëntenportaal een belangrijke rol speelt. Ik denk samen met collega’s na over hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen, dat cliënten het gebruiken en dat collega’s weten hoe ze ermee om moeten gaan. Als informatiemanager help ik om de doelstelling van het zorgbedrijf te behalen, ik deel mijn inzicht en geef advies over alles wat met informatievoorziening te maken heeft. Dit kan dan leiden tot nieuwe programma’s of projecten, of een verbetering in een proces. Ik houd verder de vinger aan de pols bij IT-projecten en kijk of er misschien bijsturing nodig is.”’

Tegen welke uitdagingen loop je aan?

“Op ict-gebied en digitalisering zijn er altijd grote uitdagingen. Er is met technologie heel veel mogelijk, maar om het te realiseren kan best complex zijn. Neem digitaal samenwerken als voorbeeld. Veel mensen zijn inmiddels na Corona wel gewend om te videobellen via MS Teams, maar je kunt nog veel meer doen om het werk met elkaar slimmer en efficiënter in te richten. Dat is vaak meer een kwestie van kennis, vaardigheden en gedrag dan van techniek. Het kan het werk makkelijker en leuker maken, maar het moet dan een heel natuurlijk onderdeel zijn van het werk. Niet iets dat erbij komt.”

Met wie werk je samen?

“Ik werk in het klantteam Antes samen met de informatieanalist en servicemanager. Ik werk voor Antes maar ik heb daarnaast bijvoorbeeld ook veel contact met de informatiemanagers van klantteams van andere zorgmerken, zo blijven we goed op de hoogte van wat er speelt binnen PG. Iedere maand hebben we met het bestuur en de directeuren van Antes die verantwoordelijk zijn voor digitalisering overleg om te kijken naar alle ict-ontwikkelingen.”

Wat is jouw persoonlijke drijfveer in dit vak?

“De rode draad in wat ik leuk vind, is dat ik altijd de schakel probeer te zijn tussen de behoefte van de organisatie en wat er mogelijk is op het gebied van digitalisering en ict. Die rol van linking pin zijn vind ik tof, zeker als het wat meer op strategisch niveau is. Ik denk graag mee met wat het zorgbedrijf de komende jaren wil bereiken. Ik ben er goed in om dat vanuit zo’n visie of vergezicht te vertalen naar wat er nu gedaan moet worden en mensen te helpen om toe te werken naar een punt op de horizon.”

Je werkt nu 3 maanden bij Parnassia Groep. Wat is je eerste indruk?

“Wat veel indruk op me maakte in mijn eerste week was een bezoek aan een kliniek in Rotterdam. Dan besef je wel dat het voor die mensen die daar terecht komen wel heel heftig is. Ik vind het dan mooi om samen met collega’s de mogelijkheden van zorgdomotica te onderzoeken, technologische toepassingen die het een veilige en comfortabele omgeving voor cliënt en collega kunnen maken. Je kunt denken aan een sensor die merkt als iemand valt, de collega krijgt dan een signaal en kan snel ter plekke zijn.”

Was je bekend met werken in de zorg?

“Nee, het was meer toeval, ik werd benaderd door iemand van PG. Ik vind het wel belangrijk dat ik werk bij een organisatie die relevant werk doet. Ik wil iets nuttigs doen, waar mensen iets aan hebben. Ik werkte ooit bij een commercieel bureau, vroeg me toen op een gegeven moment wel af waar draag ik nu aan bij?”