banner Kimberly

Als het nodig is, grijp ik in

Het verhaal van Kimberly

Het verhaal van Kimberly

Iedereen bij Antes heeft een verhaal. In dit verhaal vertelt Kimberly over haar passie voor psychiatrisch somatische zorg en haar helicopterview in crisissituaties.
Paspoort:  
Wie: Kimberly
Functie:  Verpleegkundig specialist ggz en manager zorg
Bij Antes sinds: 2004
Antes is: 'een organisatie waar alles mogelijk is'

‘Het mooiste aan mijn werk vind ik de teamspirit. We hebben elkaar nodig’

“Op onze afdeling, de psychiatrisch somatische unit (PSU), behandelen we bijvoorbeeld mensen die moeten revalideren na een sprong van grote hoogte of na een ongeluk. Psychische en lichamelijke problemen beïnvloeden elkaar ontzettend, en in een regulier ziekenhuis kunnen onze cliënten vaak niet de juiste zorg krijgen. Ze kunnen er juist problemen veroorzaken! Ze willen bijvoorbeeld steeds weg of willen binnen roken. Hier hebben we de mogelijkheden en expertise om hen te begeleiden.“

“Het mooiste aan mijn werk vind ik de teamspirit. In coronatijd hebben we als team bijvoorbeeld stervensbegeleiding kunnen bieden aan mensen die moeilijk naar een hospice kunnen. Een vrouw uit Zuid-Afrika bleek een hersentumor te hebben en had geen familie in Nederland. Vanwege de reisbeperkingen konden haar kinderen niet zomaar hierheen komen. We hebben er met het hele team, inclusief artsen, verpleegkundigen en psychiaters, alles aan gedaan om de juiste documenten te regelen en haar zoon en dochter uit Zuid-Afrika naar Nederland te krijgen. Het was een intensieve samenwerking voor een prachtig doel, en dat is iets wat we hier allemaal doen. We hebben elkaar nodig.”

Ik vind het belangrijk dat ik dichtbij de cliënten sta en hen kan coachen in hun herstelproces.

“Ik kwam als stagiair binnen bij Bavo. Na mijn stage ben ik blijven werken als oproepkracht en inmiddels werk ik hier al 19 jaar. Momenteel werk ik als verpleegkundig specialist ggz en als manager zorg. Ik heb een somatische achtergrond en heb mijzelf gaandeweg de psychiatrische kant eigen gemaakt.”

“Mijn taak is om de kwaliteit van zorg te bewaken. Ik stuur verschillende teams aan maar het liefst behandel ik cliënten. Als het nodig is, grijp ik ook gewoon zelf in op de afdeling. Bijvoorbeeld als een cliënt schizofenie heeft. Dat kan heel onvoorspelbaar zijn. Die mensen kunnen het ene moment rustig zitten en het andere moment over de afdeling rennen. Op het moment dat het zo onrustig is, ga ik zelf even kijken. Ik vind het belangrijk dat ik dicht bij de cliënten sta en hen kan coachen in hun herstelproces.”

“Ik ben vrij direct. Dat zie je ook terug in mijn managementstijl. In teamvergaderingen moeten knopen worden doorgehakt en dat doe ik. Dat vinden collega’s niet altijd leuk, maar het is wel belangrijk. En het komt ook goed van pas in crisissituaties. Op de PSU gebeurt het helaas wel eens dat iemand in een noodsituatie terechtkomt. Ik kan dan heel adequaat handelen. ‘Jij gaat nu bellen, jij haalt de crashcar, bam, bam, bam, zo gaan we het doen’. Collega’s zeggen dan ‘jij hebt dat overzicht’. Het is fijn om die waardering te krijgen.”

Nog meer Antesverhalen lezen?