banner rochelle

Het kan zo simpel zijn

Het verhaal van Rochelle

Het verhaal van Rochelle

Iedereen bij Antes heeft een verhaal. In dit artikel vertelt Rochelle over het grote belang van kleine dingen. Van een kopje koffie samen, met z’n allen groenten snijden of een woordzoeker maken. De vrijwilligers maken het mogelijk.
Paspoort:  
Wie: Rochelle
Functie:  Coördinator vrijwilligerswerk Regio Rijnmond
Hoe lang bij Antes: In 2015 in dienst gekomen bij Bavo Europoort
Antes is:  ‘Een organisatie die begrijpt hoe belangrijk het is om als mens gezien te worden.’

‘Ik ga voor de win-win-win’

“Jij kunt het je misschien niet voorstellen, maar voor onze cliënten breekt een uurtje bezoek van een vrijwilliger echt de week. Als je weinig te doen hebt, is een wandeling samen al een uitje. Al is het maar een rondje om het gebouw! Even aandacht van iemand die niet vraagt of je je medicatie al hebt genomen. Gewoon even niets moeten. Dat maakt een wereld van verschil.”

"Zelf ben ik hier ook als vrijwilliger begonnen, eerst om iemand Engels te leren en daarna als maatje. Dan ben je gekoppeld aan één cliënt. Ik zie mijn maatje nu iets minder vaak, maar we spreken nog steeds eens in de vier weken af. Dan maken we samen een woordzoeker. Dat klinkt als iets kleins, maar samen puzzelen vindt ze gewoon het allerleukst. Nederlands is niet haar moedertaal. Toen we elkaar net kenden, heb ik veel met haar geoefend. Dat gevoel houden we op deze manier een beetje in stand. Als ze met mij puzzelt, kan ze nog eens vragen wat een woord betekent. En intussen kletsen we bij. Voor haar is dat heel waardevol. Voor mij ook.”

“Er bestaan bij Antes verschillende soorten vrijwilligerswerk. De maatjes, maar ook de vrijwilligers die gekoppeld zijn aan een locatie. Er zijn ook vrijwilligers die komen helpen bij speciale activiteiten. We hebben de vrijwillige schippers van de Vrouwe Stien, het schip van de Parnassia Groep waarmee begeleiders en cliënten even kunnen uitwaaien. En we hebben kookvrijwilligers. Eten is een belangrijk moment van de dag als je niet thuis woont. Een van de meest huiselijke momenten. En dat begint al bij het koken. Een kookvrijwilliger gaat rustig aan tafel zitten om samen met de cliënten groente te snijden en even bij te kletsen. Zo simpel kan het zijn. Maar daar hebben begeleiders niet altijd tijd voor.”

Even aandacht krijgen van iemand die niet je behandelaar is. Dat maakt een wereld van verschil.

“Gelukkig begrijpt Antes hoe belangrijk het is voor onze cliënten om ook als mens gezien te worden. Daarom zorgen we goed voor onze vrijwilligers. Samen met mijn collega Zita vorm ik Team Vrijwilligerswerk Antes. Wij zijn het aanspreekpunt voor onze collega’s als het over vrijwilligersinzet gaat. Ik hou mij bezig met het vrijwilligersbeleid en met de vrijwilligers die op afdelingen, locaties en bij activiteiten worden ingezet. En Zita is consulent van het maatjesproject. We hebben ook een stuurgroep vrijwilligersbeleid, met een aantal collega’s die hun divisie representeren. Een paar keer per jaar komen we samen om allerlei zaken rondom vrijwilligersinzet of het beleid te bespreken.”

“Zita en ik zijn een klein team in een grote organisatie. Dat betekent dat we wel de balans moeten bewaken. We kunnen niet alles meteen maar regelen, al willen we dat nog zo graag. Maar gelukkig maken we regelmatig mooie matches tussen vrijwilligers en locaties of cliënten. Het liefst ga ik voor een win-win-win, dat zijn de allermooiste. Dan krijgt een cliënt de extra aandacht die zo hard nodig is, heeft de vrijwilliger een goeie tijd en soms help je iemand ook nog aan een baan! Zo kwam ik laatst iemand tegen die ook eerst maatje was geweest en nu bij Antes werkt. Dat is mooi.”

Nog meer Antesverhalen lezen?