"Kliniek J is niet zomaar een stapel stenen"
‘’Kliniek J moet zorgen voor een modernisering van het zorgaanbod van Antes”, zegt Daan van Dam, sinds september directeur zorg voor divisie Volwassen Klinisch Zuid. Hij laat zijn licht schijnen op de bouw van de nieuwe kliniek en belicht de voordelen van de kliniek én de uitdagingen.
“Kliniek J wordt een pand waarin collega’s nóg beter en makkelijker kunnen samenwerken”, zegt Daan. “Doordat meerdere afdelingen bij elkaar komen te zitten, vraag je straks makkelijker hulp aan elkaar. Stel, je hebt een cliënt die op een gesloten afdeling zit, die steeds als hij op verlof gaat weer middelen gebruikt en daardoor wordt het herstel bemoeilijkt. Het gemak waarmee je dan een verslavingsarts kunt vragen om mee te kijken bij de behandelaanpak, is straks veel groter.”
Samenwerken en veiligheid
“Het voordeel van het gebouw is dat het een moderne veilige, frisse en uitnodigende werkomgeving gaat bieden. Met name ook de kruisbestuivingen op inhoud tussen collega’s en ook het doorstromen van cliënten van de ene naar de andere afdeling wordt straks veel beter en moet zorgen voor modernisering van het zorgaanbod. Je kunt makkelijker gezamenlijke overleggen inplannen of een collega aanspreken op de gang. We creëren een omgeving waarin je goed kunt samenwerken én waarin veiligheid belangrijk is. Met cameratoezicht, domotica en afdelingen waarbij je vanuit je werkplek goed zicht hebt over de verdieping.”
Cultuur en karakter
Daan startte 1 september als directeur. “Wat ik gemerkt heb en wat ik leuk vind, is de eigen cultuur die heerst in Klinisch Zuid. Elke afdeling heeft zijn eigen identiteit. Personeel dat er al heel lang werkt, soms generaties achter elkaar. Collega’s komen uit Hoeksche Waard, Spijkenisse, Hoogvliet, Albrandswaard, Rotterdam; dat geeft karakter aan de teams. Dat willen we koesteren, maar tegelijkertijd is dat ook een uitdaging, want hoe zorg je ervoor dat mensen zich wel verbonden blijven voelen met hun afdeling en met dit terrein, met onze werkgever, met de cliënten als we ze straks bij elkaar inhuizen?”
Proefkamer
“Een belangrijk element daarin is dat we de collega’s laten meedenken met het bouwproces. Want als je een nieuw gebouw neerzet dan kun je zeggen ‘het is maar een stapel stenen’, maar het werkt motiverend om collega’s mee te nemen. Hoe gaat het gebouw er uit zien? Wat betekent het voor jouw werk? Binnenkort komt er een volledig afgebouwde testkamer die al helemaal ingericht is als een cliëntkamer. Daar kunnen teams rondgeleid worden, zodat ze alvast kunnen zien hoe het er straks uit komt te zien. Ook wordt een meubelpresentatie georganiseerd om daarmee keuzes te kunnen maken. Collega’s én cliënten zullen moeten wennen aan een nieuw pand. Ze zullen de eerste maanden merken dat sommige dingen in de praktijk toch anders werken dan gehoopt of andersom dat dingen juist heel goed uitpakken.”
Investering in kwaliteit
“Ik kijk er echt naar uit”, zegt Daan tot slot. “Omdat het een investering is in onze kwaliteit van zorg en een gezonde veilige werkomgeving van onze collega’s. Maar ook een herstel bevorderende omgeving voor onze cliënten. Daar besteden we veel aandacht aan omdat we vinden dat mensen het verdienen om in een veilige en prettige omgeving te mogen verkeren. Dat geldt ook voor onze collega’s. We hopen dat dat ook weer een stukje helpt in het gevoel dat we samen onderdeel zijn van één Antes en dat je er trots op kunt zijn dat je hier werkt.”