Psychose paginakop

Psychose

Psychose

Een psychose beïnvloedt je dagelijks leven vaak enorm. Indrukken van buiten komen veel harder binnen, je bent gespannen of angstig en dingen lijken meer te betekenen dan normaal.

Psychoses: hoe vaak komen ze voor?

Een psychose krijg je vaak op jonge leeftijd. Jaarlijks ervaren zo’n 3.000 jongvolwassenen in Nederland dit voor het eerst. Vaak is de oorzaak een psychisch probleem. Dat geldt voor ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking; mannen iets vaker dan vrouwen. Een van de psychische problemen waarbij psychoses (kunnen) voorkomen is schizofrenie. In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen schizofrenie.

Kenmerken van een psychose

Een psychose krijg je vaak op jonge leeftijd. Voordat je een psychose krijgt is er vaak al sprake van een aantal voortekenen. Omdat deze voortekenen ook kunnen voorkomen bij andere psychische klachten, wil het niet altijd zeggen dat je een psychose krijgt. Je kunt bijvoorbeeld:

  • moeite hebben om je te concentreren
  • overgevoelig zijn
  • behoefte hebben om je terug te trekken
  • minder interesse hebben voor de mensen of dingen om je heen

Als je een psychose hebt, kun je last hebben van ‘positieve’ symptomen. Als je positieve symptomen hebt dan ervaar je dingen die er eerst niet waren. Bijvoorbeeld:

  • hallucinaties
  • wanen
  • verwardheid

Bij een psychose kan het zijn dat je ook ‘negatieve’ symptomen ervaart. Dat betekent dat je iets mist. Je hebt bijvoorbeeld minder energie of je voelt minder emoties. Je bent bijvoorbeeld minder blij of verdrietig.

Lees meer over de kenmerken van een psychose.

Oorzaak psychose

Een psychose wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. De oorzaak van een psychose is voor een groot deel genetisch. Andere oorzaken kunnen zijn:

Genetische aanleg, omstandigheden en gebeurtenissen in je leven bepalen of je een psychose krijgt.

Gevolgen van een psychose

Een psychose heeft grote invloed op je leven en dat van je naasten. Het kan zijn dat je je baan dreigt te verliezen of sociale contacten kwijt te raken. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller het herstel kan inzetten. Een behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan. Wij staan voor je klaar om je te helpen.

Electro Convulsie Therapie (ECT)

Soms is behandeling ook mogelijk met Electro Convulsie Therapie (ECT), lees hier meer over.