paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Ingeborg-Destellirer.jpg
12 augustus 2024

Ingeborg Destellirer over haar werk als systeemtherapeut

Ingeborg Destellirer is 14,5 jaar werkzaam geweest bij Antes als systeemtherapeut. Wil jij nu meer weten over haar werk, lees dan snel verder.

De rol van een systeemtherapeut: verbinding en communicatie

Ingeborg, van origine dramatherapeut, heeft zich ontwikkelt tot systeemtherapeut.
Ingeborg: ”Een systeemtherapeut voert gesprekken met de jongere en zijn / haar belangrijke naasten. Wie dat precies zijn voor een jongeren kan heel verschillend zijn. In de gesprekken worden heel diverse onderwerpen besproken  waarbij de belangrijkste taak van de systeemtherapeut is om te zorgen dat de verbinding tussen de gezinsleden onderling tot stand komt. Er wordt onder andere gekeken naar hoe het gezin is samengesteld, hoe iedereen met elkaar samen leeft en beweegt, hoe onderling verbinding gemaakt wordt en hoe de communicatie- en gedragspatronenlopen. Dit alles met als doel om inzicht te krijgen in de context van de jongere. En om samen een verhaal te vertellen over hoe de verslaving van de jongere is ontstaan. Ook wordt bezien in hoeverre het gezin de jongere. kan ondersteunen, dan wel een trigger is voor het gebruik. Door samen met de jongere en ouders / gezin het verhaal te vertellen, ontstaat er begrip en steun, maar komt ook de zorg en de last van een ieder in beeld. De systeemtherapeut helpt iedereen in het gezin, zijn / h haar deel en beleving in dit verhaal te laten vertellen om uiteindelijk ook samen naar een oplossing te kunnen toewerken.

Essentiële vaardigheden voor een systeemtherapeut

“Ik denk dat je als systeemtherapeut zelfvertrouwen moet hebben maar aan de andere kant jezelf ook steeds opnieuw moet bevragen en uitdagen. Je moet stevig in je schoenen  staan, duidelijk en transparant zijn, maar ook flexibel zijn, en een gezonde dosis humor bezitten. Je moet nieuwsgierig zijn, en dingen van verschillende kanten kunnen bezien en benaderen. Je moet ook de vragen durven stellen die nodig zijn en een confrontatie durven aangaan. Ik denk dat je ook niet bang moet zijn weerstand  te ontmoeten, want het is gewoon een moeilijke doelgroep. Fijn is om te beseffen dat je altijd kan bijleren en dat je samen met je team de behandeling vormgeeft. Terugvallen in gebruik horen erbij en het is dan belangrijk dat je dit met de systemen goed doorwerkt, oppakt en passende hoop blijft bieden voor een positieve afloop. Abstinent worden doe je immers niet makkelijk. Maar als jij vertrouwen blijft houden helpt dit het gezin en de jongere ook..”

Werken bij de poli: diversiteit en groeimogelijkheden

“Wat ik bij deze poli heel leuk vond, is dat het een heel divers team is. Dat betekent: werken met allerlei verschillende achtergronden, verschillende persoonlijkheden en culturele verschillen. Dat vond ik heel leuk. De systeemvisie wordt heel erg gedragen, het belang van systemisch werken hebben we echt op de kaart kunnen zetten.’’ Ik ben zelf ook een Rotterdamse en het hard werken voor onze mooie doelgroep heb ik ook echt gewaardeerd.

Een onvergetelijke casus

“Wat mij bijstaat is een jongedame van 14 die op school helemaal uitviel. Er waren naaktfoto's van haar op internet en sociaal lukte het allemaal niet. Zij gebruikte fiks cannabis. Promiscue gedrag en foute vriendjes. We hebben haar individuele therapie kunnen bieden. Ze is gediagnosticeerd met ADHD en ik heb systemisch met ouders en met haar kunnen werken aan terug contact maken en echt praten met elkaar. We hebben dus het contact kunnen herstellen, We hebben haar ook weer terug op school gekregen en is zonder onvoldoendes uiteindelijk doorgestroomd naar het volgende schooljaar!”