Nieuwsberichten Antes

Componence Asset List

12 november 2019

Regulier_Idahoeve+10+jaar+%281%29.jpg

Afgelopen donderdag 7 november vierde De Idahoeve op Natuureiland Tiengemeten haar 10-jarig bestaan. De Idahoeve is een beschermde woonvorm van Bavo Europoort/Antes voor mensen met psychiatrische klachten. Samen met vrijwilligers, familie en naasten, oud-cliënten, oud-medewerkers en relaties werden herinneringen opgehaald, door cliënten werd muziek gemaakt en er werd stilgestaan bij de waarde van deze woongroep.

En wat maakt het dat Bavo Europoort 10 jaar geleden dacht dat De Idahoeve een succes kon worden en dat het ook echt geworden is? Natuurlijk het prachtige eiland, Tiengemeten. Zo dicht bij de Randstad en tegelijkertijd ook zo ver weg. Op het moment dat je het eiland betreedt, voel je je los van de drukte, word je omringd door rust en prachtige natuur en voel je ruimte. Bij de start van De Idahoeve zorgde dit ook voor kritische geluiden. Te geïsoleerd, zo kan je niet re-integreren, we doen een stap terug in de tijd waar ggz-instellingen ver afgelegen waren.

Ruimte en natuur

Gelukkig hebben wij inmiddels ervaren dat juist die natuur en niet die stad voor een aantal cliënten een verademing is en dat het hen helpt om stappen te zetten. Op de hoeve zien wij dagelijks dat natuur, rust, ruimte, structuur van werk en aandacht voor groei een mooie mix is voor stabiliteit en bij veel mensen ook ontwikkeling. De Idahoeve heeft en geeft ruimte. Ruimte in de hoeve, ruimte op het eiland, ruimte om de tijd te nemen om te ontdekken waar je goed in bent en ruimte om keuzes te maken voor je toekomst.

Wonen, werken en behandelen komen samen

Wonen, werken, behandelen komen op de Idahoeve samen in een natuurlijke omgeving. Werk is altijd dichtbij en dat vormt voor de cliënten die dat aankunnen een start om weer structureel bezig te zijn. En de behandeling staat niet centraal, maar is nooit ver weg. Het team van De Idahoeve werkt nauw samen met het ggz-team van de Zuid Hollandse eilanden. En de focus bij zowel de behandeling als bij het wonen is minder gericht op de klachten maar juist op persoonlijke kwaliteiten en groei.

Samenwerken

Het succes van De Idahoeve bestaat ook door samenwerking. Samenwerking met belangrijke partners, met de vrijwilligers, met familie en naasten en natuurlijk met de cliënten zelf.

Doorstromen

Door samenwerking met partners is het mogelijk dat cliënten vanuit De Idahoeve door kunnen stromen naar de boerderij Dorpzigt in Zuid-Beijerland, waar cliënten zelf huren en begeleiding van Bavo Europoort/Antes krijgen. Dit sluit aan op de ontwikkeling van beschermd wonen naar beschermd thuis.

CD

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan nam de muziekgroep van De Idahoeve een cd op. Tijdens het feestje werd genoten van de muziek en kregen alle genodigden de cd mee, gesigneerd door zangeres Ria die liedjes zingt als ‘Ik ben verliefd’, ‘Zoals jij’ en ‘Ga maar terug naar je moeder’.