Kliniek

Opname in de kliniek

Antes doet er alles aan om opnames zo veel mogelijk te voorkomen. Als het echt niet anders kan, nemen we je tijdelijk op in één van onze klinieken. Een opname is bij ons altijd zo kort mogelijk, zodat je zo snel mogelijk terug kunt naar je eigen omgeving.

Wanneer nemen we iemand op?

Alleen bij ernstige situaties. En als het thuis niet lukt iemand te helpen. Iemand is bijvoorbeeld erg ziek, bijvoorbeeld psychotisch of manisch. In veel gevallen is er ook een hoop gebeurd in de directe omgeving (gezin, familie, buurt). De omgeving maakt zich vaak grote zorgen. Partner en familieleden zien dat een (acute) opname noodzakelijk is. Ook al vinden zij dat erg vervelend.

Doelen van een klinische opname

  • een diagnose stellen
  • de crisissituatie bestrijden

Informatie over de afdeling

Antes heeft meerdere locaties met klinische voorzieningen, zowel aan de noord- als aan de zuidkant van Rotterdam. Er zijn per locatie verschillende afdelingen bij Antes waar je klinisch kunt worden opgenomen. Welke locatie en afdeling voor jou het beste past, hangt vooral af van jouw klachten. We bespreken van te voren welke afdeling het beste bij je past. Je krijgt dan ook informatie over de afdeling, zoals de huisregels en bezoektijden, etc.

Behandeling tijdens de opname

Je behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heb je individuele gesprekken met je behandelaar. Verder heb je activiteiten zoals sporten, creatieve therapie of taken in het huishouden. Het krijgen van medicijnen kan ook een onderdeel van je behandeling zijn.

Als je voldoende bent gestabiliseerd en nog zorg nodig hebt, zoeken we een passend vervolg voor verdere behandeling. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je snel terug naar huis kunt. Jouw ambulant behandelaar blijft contact met je houden.

Vrijwillige en gedwongen opname

We mogen iemand niet zo maar gedwongen opnemen. Daarom zijn er strenge regels. Daarin staat wat wel of niet mag.

Gedwongen behandeling

Soms is een gedwongen behandeling noodzakelijk als uiterst redmiddel. Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet verplichte ggz (Wvggz). Meer hierover lees je op parnassiagroep.nl . Dit is de opvolger van de Wet Bopz.

Voor patiënten die voor 1 januari worden behandeld met een IBS/RM (Wet Bopz) geldt een overgangsregeling. In onze folder Gedwongen opgenomen, welke rechten en plichten heb ik dan vind je de BOPZ-regeling. In onderstaande folders vind je de Wvggz-regeling: