Familie en naasten paginakop

Informatie over cliënten

Informatie over cliënten

Er zijn regels over het delen van informatie. Maar we vinden het zelf ook belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarom geven we alleen informatie als jouw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) dit goed vindt. Wij mogen je niet vertellen of iemand bij ons opgenomen en onder behandeling is. Wel kunnen we aan jouw naaste doorgeven dat je contact zoekt.

Wil je weten of jouw familielid of naaste bij ons in behandeling is? Dan kun je contact opnemen met de betreffende afdeling of een mail sturen naar info@anteszorg.nl.

Het geven van informatie

Tijdens de eerste afspraak bespreken we of en welke informatie we door mogen geven aan familie of naasten:

  • Vindt jouw familielid of naaste dit goed, dan krijg je een vaste persoon waarbij je terecht kunt met jouw vragen. Deze persoon noemen wij ‘contactpersoon’.
  • Wil jouw familielid niet dat wij jou informatie geven, dan krijg je alleen algemene informatie. De toestand van jouw familielid/naaste bespreken we dan niet met jou. Ook dan kun je een vaste contactpersoon krijgen waar je terecht kunt met jouw vragen.
  • Geef je ons vertrouwelijke informatie? Dan bespreken we dit alleen met jouw partner, familielid of vriendin wanneer je dit goed vindt.

Behandeling / hulp bij psychische klachten

Psychische klachten zijn een ziekte, zoals een depressie, schizofrenie, angsten of een verslaving. Dat betekent dat jouw familielid of naaste professionele hulp nodig heeft om zijn of haar klachten aan te pakken. Meer informatie vind je op onze pagina ziektebeelden en onze pagina hulp bij gedwongen opname.

Start behandeling

Tijdens de eerste afspraak doen we verschillende onderzoeken. We bespreken de klachten en hoe we die het beste kunnen behandelen. We maken dan een behandelplan. In dat plan staat wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen. Daarna start de behandeling. Niet alleen behandelen we psychische klachten. We bekijken ook of jouw familielid of naaste andere problemen heeft. Bijvoorbeeld schulden, geen werk of woning. We helpen dan om deze problemen aan te pakken.

Belangrijke mensen uit de omgeving

Belangrijke mensen uit de omgeving van onze cliënt betrekken we bij de behandeling. Maar alleen als deze dat goed vindt. We raden dit wel altijd aan, omdat de kans op herstel daardoor groter is.

Gedwongen behandeling

Soms is verplichte zorg noodzakelijk (bij opname, poliklinisch of thuis) als uiterste redmiddel. Dat is zorg waartegen iemand met een psychische stoornis zich verzet en waarvoor het noodzakelijk is om (dreigend) ernstig nadeel af te wenden dat wordt veroorzaakt door de stoornis. Dan geldt de Wet verplichte ggz (Wvggz). Binnen deze wet bestaan twee procedures voor verplichte zorg: de crisismaatregel (afgegeven door de burgemeester) en de zorgmachtiging (afgegeven door de rechter).

In de folder Verplichte zorg: crisismaatregel of zorgmachtiging. Wat betekent dit voor jou? lees je uitgebreid hoe de regeling werkt.